DA SE GREJEMO NA BIOGAS: U Novoj Crnji počela izgradnja bioenergane, prve u širem regionu (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

24. 04. 2023. u 15:28

U NOVOJ Crnji danas je obeležen početak izgradnje bioenergane - postrojenja za biogas.

ДА СЕ ГРЕЈЕМО НА БИОГАС: У Новој Црњи почела изградња биоенергане, прве у ширем региону (ФОТО)

foto: B.Grujić

To je prvi objekat ove vrste u širem regionu, a planirano je da se u Srbiji izgradi ukupno dvadesetak sličnih postrojenja.

- Reč je o tehnologiji kao sirovine koristi isključivo otpadne materije sa farmi krava i pilića, kao i ostatke posle žetve  - ističe Vladimir Brakus predsednik opštine Nova Crnja.

On je napomenuo da ovakva prerada obnovljivih izvora energije u poljoprivrednoj proizvodnji omogućava da se od tih sirovina proizvede tri milijarde kubnih metara zelenog metana, što je dovoljno za gasnu nezavisnost cele države.

- Početak izgradnje postrojenja za biogas u Novoj Crnji označava pokretanje investicionog ciklusa u Srbiji vrednog oko 400 miliona evra - dodao je Dragan Daničić, zamenik predsednika opštine Nova Crnja, uz napomenu da se bioenergana gradi na tri hektara zemljišta u Novoj Crnji.

Početku gradnje prve bioenergane na teritoriji opštine Nova Crnja prisustvovali su ambasadorka Nemačke Anke Konrad i direktor projekta Rafael Fitz i brojni drugi uvaženi gosti. Inače, nemačka Kompanija "Wabio" u Novoj Crnji u izgradnju postrojenja za biogas će za početak uložiti 20 miliona evra.-

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)