PRIORITET REVERZIBILNE HIDROELEKTRANE: Ciklus investicija u energetiku

E.B.T.

11. 04. 2023. u 15:31

PRED Srbijom je ciklus značajnih investicija u energetiku, a kako bismo što pre ostvarili ciljeve maksimalne energetske sigurnosti i zelene agende, ubrzano radimo na strateškim dokumentima, jer će oni biti vodilja energetske budućnosti naše države.

ПРИОРИТЕТ РЕВЕРЗИБИЛНЕ ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ: Циклус инвестиција у енергетику

Osim ove HE "Bistrica" gradiće se i reverzibilna / Foto promo

Ovo je danas izjavila resorna ministarka Dubravka Đedović, tokom razgovora sa predstavnicima Japanske agencije za međunarodnu saradnju koju je predvodio Ueki Masahiro, šef predstavništva za Balkan.

- Reverzibilne hidroelektrane su prioritetni projekti Vlade Srbije koji treba da omoguće veću integraciju obnovljivih izvora energije u naš elektroenergetski sistem – istakla je Đedovićeva. - Dok se rad na strateškim dokumentima privodi kraju, Ministarstvo i Vlada paralelno rade na obezbeđivanju podrške za buduće kapitalne projekte, kako tehničke i stručne, tako i finansijske.

Na sastanku je bilo reči o projektu odsumporavanja u Telmoelektrani „Nikola Tesla A“, koji se realizuje uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju, a u čijoj realizaciji učestvuje japanska kompanija Mitsubishi Hitachi Power Systems.

- Srbija ima ambiciozne ciljeve u procesu dekarbonizacije – naglasila je ministarka - Osim novih ulaganja u obnovljive izvore energije, neophodno je i da se u što skorijem roku okonča projekat odsumporavanja u našoj najvećoj i najznačajnijoj telmoelektrani, kojim će emisija sumpor-dioksida TENT A biti smanjena devet puta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao