ENERGETSKA TRANZICIJA NA SOCIJALNO PRAVEDAN NAČIN: Srbija zainteresovana za nove kapacitete iz obnvoljivih izvora

E.B.T.

28. 03. 2023. u 16:49

SRBIJA je spremna za unapređenje saradnje u oblasti energetskih i klimatskih politika, koji predstavljaju i važnu dimenziju procesa evropskih integracija.

ЕНЕРГЕТСКА ТРАНЗИЦИЈА НА СОЦИЈАЛНО ПРАВЕДАН НАЧИН: Србија заинтересована за нове капацитете из обнвољивих извора

Foto Promo

Ovo je danas u Berlinu poručila ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, tokom razgovora sa ministarkom za evropske poslove i klimatska pitanja Nemačke, Anom Lirman, u okviru Berlinskog dijaloga o energetskoj tranziciji.

- Srbija se opredelila da sledi EU u njenim težnjama za dostizanjem karbonske neutralnosti, ali da bismo bili uspešni u tom procesu važno je da imamo snažnu i kontinuiranu tehničku i finansijsku podršku naših partnera iz EU, kako bi energetska tranzicija bila sprovedena na finansijski održiv i socijalno pravedan način - istakla je Đedovićeva. - Zainteresovani smo za nastavak saradnje na projektima koji se tiču razvoja energetske infrastrukture, gradnje novih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije (OIE) i povećanja energetske efikasnosti, i zahvalna je Nemačkoj na dosadašnjoj podršci projektima u tom sektoru.  O benefitima te saradnje za građane Srbije najbolje govore napredak u izgradnji Transbalkanskog koridora, koji je važan za sigurnost snabdevanja i regionalnu umreženost, kao i rekonstrukcija postojećih elektrana i priprema novih projekata u oblasti OIE.

Lirman je upoznala ministarku Đedović sa planovima za uspostavljanje regionalne platforme za dijalog o klimatskom partnerstu za region Zapadnog Balkana, koja ima za cilj da obezbedi veću energetsku sigurnost tim zemljama za narednu zimu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao