GRADIMO INOVACIONI DISTRIKT, JEDINSTVEN U OVOM DELU EVROPE: Donosi nova radna mesta i bolji imidž Srbiji

E.B.T.

20. 03. 2023. u 19:01

OD 2019. godine su u Kragujevcu, u rekordnom roku, izgrađena i počela sa radom dva objekta Državnog data centra. Ovaj centar je Srbiji doneo neprocenjiv kredibilitet na kojem bi pozavidele mnoge ekonomski razvijenije zemlje, jer ovde svoje podatke čuvaju svetski giganti kao što su IBM i Oracle.

ГРАДИМО ИНОВАЦИОНИ ДИСТРИКТ, ЈЕДИНСТВЕН У ОВОМ ДЕЛУ ЕВРОПЕ: Доноси нова радна места и бољи имиџ Србији

Foto: Tanjug

Ovo je danas istakao ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović, tokom predstavljanja koncepta izgradnje trećeg objekta koji je prvi budući Inovacioni disktrikt, jedini u ovom delu Evrope.

- Pored postojeća dva najsavremenija objekta Državnog data centra u Kragujevcu, koji su izgrađeni po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima, Inovacioni distrikt će se prostirati na 56.000 kvadrata i zamišljen je kao kreativno-inovativni, digitalni centar sa zabavnim i sportskim sadržajem - objasnio je ministar. - On će doprineti još boljem imidžu Srbije u svetu, ali će biti i važan podsticaj za potencijalne investitore, nova radna mesta i dodatnu ekonomsku vrednost.

Disktrikt će biti namenjen članovima IT zajednice, a razlikovaće se po tome što će biti otvoren za građane i posetioce. Komercijalni zakupci će u njemu dobiti potreban kancelarijski prostor, a posebno mesto će imati Nacionalni centar za informacionu bezbednost. U okviru ovog objekata nalaziće se i zasebni prostori za IT, Smart siti centar za razvoj pametnih energetskih sistema, umrežavanje pametne infrastrukture, centar za promociju digitalizacije, deo za bioinformatiku i bioinženjering sa prostorom za istraživanja i laboratorijama, kao i edukacioni centar za obuke studenata. U Inovacionom distriktu će biti izgrađen i 5. Naučno-tehnološki park u Srbiji, što znači još novih radnih mesta za inženjere, radnike u IT sektoru, Kragujevčane i okolinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

03. 06. 2023. u 15:03

Komentari (0)

LJudi najviše pamte Srećne ljude, a ja od te uloge nisam zaradio NIŠTA