USKORO SVI RAČUNI ELEKTRONSKI Ministar Jovanović za "Novosti": Ko želi papirne treba da naglasi

A.N.

07. 03. 2023. u 14:16

NA panelu koji se ticao digitalizacije na Kopaonik biznis forumu doneli smo tri zaključka, rekao je, u izjavi za "Novosti", ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

УСКОРО СВИ РАЧУНИ ЕЛЕКТРОНСКИ Министар Јовановић за Новости: Ко жели папирне треба да нагласи

Foto M. Anđela

Srbija među 10 zemalja koja su najbrže napredovala u razvoj elektronske uprave

- Konstatovali smo veliki rast elektronske uprave, prošle godine Ujedinjene nacije su nas ocenile kao jednu od 10 zemalja na svetu koja je najbrže napredovala kada je u pitanju razvoj elektronske uprave, da se nalazimo ispred mnogih zemalja Evropske unije. Ovih dana se zapravo se dešava još veći eksponencijalni rast broja korisnika na portalu elektronske uprave, građani sve više otvaraju svoje naloge i naročito one naloge koji im omogućavaju da sa mobilnih telefona pristupaju uslugama elektronske uprave. Razlog za to je što imamo veliki broj novih usluga. Od 1. januara su elektronske fakture obavezne, najavljuje se i projekat e-agrar, gde će poljoprivrednici sa svojim nalozima moći da završavaju sve svoje poslove preko portala e-agrar. APR je implementirao elektronsku identifikaciju na svom portalu, Poreska uprava takođe radi na tome. Tako da smo samo prošle nedelje imali 33.000 novoregistrovanih korisnika elektronske uprave - naveo je Jovanović.

Foto: Ministarstvo

Ministar dodaje da veruje da će i u narednom periodu rast e-uprave i novih elektronskih usluga biti sve veći.

"Brzi internet u svakom selu u Srbiji"

Druga tema na panelu, kako navodi ministar, ticala se novog zakona o elektronskim komunikacijama.

- Taj zakon je prošao Vladu i predlog se nalazi u Skupštini. Očekujem da će vrlo brzo da se nađe na sledećem skupštinskom zasedanju. Zakon je bitan, moderan, donosi mnogo bitnih stvari za elektronsku komunikaciju u Srbiji. Pre svega, stimuliše izgradnju mreža velikih kapaciteta širokopojasnih mreža i mreže velikih protoka postaju univerzalni servis i to će nam omogućiti da što pre razvijemo ono što smo krenuli pre par meseci a to je da uvedemo internet u svaki delić Srbije, u svako selo - istakao je ministar Jovanović.

On dodaje da je ideja da do 2025. brzi internet bude uveden u svim selima.

Građanima će stizati elektronski računi

- Takođe ovaj zakon definiše i neke interesantne stvari, kao što je racionalno upravljanje radio frakvencijskim spektrom, što nam je veoma bitno u pripremi za 5G mrežu. Zakon se odnosi i na to da elektronski računi koji telekom operatori šalju postanu po definiciji elektronski, to znači da će oni slati elektronske račune, a korisnici koji žele papirne treba to da kažu. I to je velika ušteda energije i vremena, i na kraju krajeva papira i stabala koje se poseku. Novitet je i to da se uvodi registracija pripejd brojeva. Veliki problem smo imali sa tim, iz razloga bezbednosti. Većina zemalja Evrope je uvela registraciju pripejda i mi uvodimo ovim zakonom to. Dajemo rok telekom operatorima da u nekom prelaznom periodu, u roku od 12 meseci, implementiraju registraciju pripejd brojeva - kaže ministar.

"Državno telo za sajber sekjuriti"

Treći zaključak sa panela tiče se informacione bezbednosti.

- Pokrećemo radnu grupu koja treba da radi na izmenama i dopunama zakona o informacionoj bezbednosti. Tu ćemo, pored državnih organa uključiti i privredu i nevladine organizacije. Mislim da ćemo u drugom kvartalu zajedničkim radom imati predlog novog zakona, za koji očekujem da definiše centralno državno telo za sajber sekjuriti - zaključuje Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!