FRANCUZI NATERALI TRGOVCE: Obezbedite povoljnije korpe

E.B.T.

06. 03. 2023. u 15:22

POTROŠAČKE cene širom Evrope su značajno porasle. Vlade pojedinih zemalja nastoje različitim merama da smanje troškove građana za hranu. Tako je Srbija ograničila cene osnovnih životnih namirnica. Kako piše „Figaro“, Francuska vlada će, u dogovoru s vodećim lancima supermarketa, u naredna tri meseca ponuditi građanima takozvane antiinflacijske potrošačke korpe, u kojima će se naći proizvodi po najnižim cenama po izboru kompanija.

ФРАНЦУЗИ НАТЕРАЛИ ТРГОВЦЕ:  Обезбедите повољније корпе

Foto Novosti

Francuski ministar finansija Bruno le Mer izjavio je na konferenciji za novinare nakon sastanka s direktorima lanaca supermarketa, da je s njima postigao dogovor o antiinflacijskoj korpi, koju će sami definisati kako bi građanima smanjili troškove osnovnih namirnica.

- Maloprodajne firme pristale su da ponude kupcima "najniže moguće cene" u razdoblju od tri meseca za artikle koje će same odabrati - rekao je Le Mer. - Očekuje se da će popusti trgovce koštati stotine miliona evra.

U junu će trgovci na malo i vlada ponovo analizirati situaciju i možda od velikih dobavljača robe za široku potrošnju zatražiti da s maloprodajnim kompanijama ponovo pregovaraju o cenama. U početku je vlada pokušala da definiše jedinstvenu korpu svakodnevnih potrepština, ali supermarketi su se izborili za pravo da sami odlučuju koje će namirnice obuhvatiti "antiinflacijskom korpom".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona