OKO 100.000 DOMAĆINSTAVA PRAVIĆE STRUJU IZ SUNCA: Srbija uči od nordijskih zemalja

E.B.T.

20. 02. 2023. u 16:22

NORDIJSKE zemlje još jednom su se pokazale kao veoma važan partner za Srbiju u procesu energetske tranzicije, kako kroz investicije u obnovljive izvore energije (OIE), tako i savetodavno kroz ovu inicijativu u oblasti reformi energetskog sektora i energetskih preduzeća.

ОКО 100.000 ДОМАЋИНСТАВА ПРАВИЋЕ СТРУЈУ ИЗ СУНЦА: Србија учи од нордијских земаља

Foto: EPA

Ovo je danas izjavila ministarka energetike Dubravka Đedović na konferenciji povodom završetka inicijative "Nordijski zeleni projekat - održiva rešenja za Srbiju", koja je održana u ambasadi Norveške u Beogradu

- U Srbiji je započeto ili je u toku više projekata u oblasti OIE pre svega vetar i solar u kojima učestvuju nordijske kompanije i mi želimo da nastavimo da budemo njihov dobar partner i da naša zemlja zapravo bude destinacija koju oni mogu da prepoznaju kao destinaciju za nove investicije pre svega zelene energije – rekla je Đedovićeva. -

Naša zemlja može mnogo da nauči od nordijskih partnera jer su oni bili pioniri u sprovođenju svoje transformacije energetskih sistema na različite načine i u različitim vidovima. Norveška je za nas veoma zanimljiva kao uzor, neko sa kim intenzivno radimo u sferi našeg energetskog sektora. Oni su vlasnici svojih energetskih preduzeća i resursa i njima efikasno upravljaju u korist građana i države. To je ono čemu mi težimo.

Ona je najavila da se prvi rezultati procesa prelaska na OIE očekuju tokom ove godine, kao i da je u toku izrada strateških dokumenata koji će biti veoma važna odrednica za Srbiju u narednom periodu.

-To su pre svega integrisani nacionalni klimatski i energetski plan kao i strategija razvoja energetskog sektora Srbije za 2040. godinu sa projekcijama 2050. godine – kazala je Đedovićeva. - U energetici ne možemo da planiramo stvari na kratak rok potrebne su godine i fokusiramo se na projekcije u narednih više od 25 godina. U toku je izmena Zakona o OIE, koja će omogućiti sprovođenje aukcija za nove kapacitet iz OIE.

Plan je, kako objašnjava, da izmene Zakona budu usvojene u narednim nedeljama, jer Srbija želi da investitorima ponudi stabilan i predvidiv zakonodavni okvir.

-U ovom trenutku, ne računajući velike hidroelektrane na mreži Srbije ima 581 megavat kapaciteta iz OIE, a uz novi Zakon očekuje se da ti kapaciteti budu povećani 2,5 puta u narednih nekoliko godina – rekla je ministarka. - Naš plan je da već u aprilu imamo raspisane nove aukcije za 400 novih megavata iz energije vetra i sunca. U pripremi je i plan aukcije za naredne tri godine gde očekujemo najmanje 1.000 novih megavata kapaciteta OIE opet u nekoliko narednih godina".

Pored investicija, kako kažem veliki napredak se ogleda i u povećanju interesovanja građana,i u narednom periodu očekuje da broj prozjumera sa 20.000 domaćinstava dostigne 80 i 100.000, a da se za to sa sadašnjih 2,6 milijarde dinara finansijskih sredstava, već u ovoj godini izdvoji dodatnih oko 70 miliona evra.

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David rekla je da je danas zaključen jedan veliki projekat kroz koji je Srbija imala prilike da nauči dosta iz iskustava nordijskih zemalja, a da je ono što je Švedska posebno predstavila jeste prerada otpadnih voda i reciklaža. Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević je rekla da nam nordijske zemlje pomažu i u ostvarivanju obaveza otvorenog poglavlja 27, odnosno otvorenoog čitavog klastera koji se odnosi na ovu oblast. Ambasador Norveške u Srbiji Jern Eugen Jelstad rekao je da je ohrabrujuće to što su kroz ovu inicijativu uvideli da su osim institucija i građani zainteresovani, da žele da uče od nordijskih zemalja, kao i da će Norveška nastaviti da podržava Srbiju na ovom putu.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)