BRZI VOZ SOKO PREVEZAO 1.500.000 LJUDI: Brnabić i Vesić uručili nagradu sretnom putniku

Novosti online

18. 02. 2023. u 13:10

PREDSEDNICA Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić danas su na železničkoj stanici Beograd Centar dočekali 1.500.000-og putnika brzog voza Soko.

БРЗИ ВОЗ СОКО ПРЕВЕЗАО 1.500.000 ЉУДИ: Брнабић и Весић уручили награду сретном путнику

Foto: Srbija voz

Premijerka je ovom prilikom je istakla da je veoma ponosna što je železnički saobraćaj počeo da pokazuje svoj potencijal za ekonomski i društveni razvoj naše zemlje i čitavog regiona.

Brzom prugom između Beograda i Novog Sada za skoro godinu dana prevezlo se oko 2,5 miliona putnika, od čega 1,5 miliona Sokolom, najsavremenijim vozom u regionu.  

- Ovo je lice jedne prosperitetne Srbije, ali i samo početak. Nastavljamo sa investicijama u železničku infrastrukturu i završavamo deo pruge do Subotice do kraja 2024. godine. Kada mađarski partneri izgrade svoju deonicu 2025. godine, biće nam potrebno samo par sati za putovanje između Beograda i Budimpešte. Otvaranje ove relacije je važno i za razvoj domaćeg turizma, jer će uticati na povećanje broja turista koji će u našu zemlju dolaziti iz Mađarske - poručila je Brnabić.

Premijerka je takođe naglasila da ne postoji veća investicija u kvalitet i zaštitu životne sredine od modernizacije železnice. Kao primer je navela da je dosadašnjim obimom saobraćaja na rekonstruisanoj pruzi ostvarena ušteda od 170.000 kg ugljen dioksida i podsetila da odgovoran rad pozitivno utiče na svaki aspekt kvaliteta života u Srbiji.

Ministar Vesić je istakao da  brze pruge, koje će biti izgrađene do kraja decenije celom dužinom od Niša do Subotice predstavljaju novu sliku Srbije, koje svi građani žele da vide.

- 1,5 miliona putnika od Beograda do Novog Sada u Sokolu govori šta će se dešavati na brzoj pruzi Beograd – Subotica - Budimpešta kada je kompletno završimo.  Nedavno sam razgovarao sa svojim mađarskim kolegom Janošem Lazarom da na stanici Beograd – Centar budu mađarska carina i policija, dok će srpska carina i policija biti u Budimpešti, tako da voz neće stajati na granici, a Beograd i Budimpešta biće povezani kao da su u jednoj zemlji - rekao je ministar Vesić.

Ministar Vesić najavio je da će u narednim nedeljama biti potpisan i ugovor sa EU o izgradnji brze pruge Beograd – Niš i dodao da će građani Srbije do kraja decenije moći da putuju brzim vozom od Niša do Budimpešte.

Veljko Đokić, 1.500.000-ti putnik Sokola, izjavio je da često putuje između Beograda i Novog Sada.

Foto: Srbija voz

- Odvikao sam se od drugih vidova prevoza. Zaista ima veliki broj polazaka. Soko je primer kako treba da izgleda moderan voz. Idealan je za sve – i po ceni, i po udobnosti i po brzini - kaže Đokić.

On je ovom prilikom od Srbija voza na poklon dobio godišnju kartu.

BONUS VIDEO: Brzi voz u Subotici krajem iduće godine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)