SKOPLJE PRIHVATILO: Ukidaju se radne dozvole u okviru „Otvorenog Balkana“

Novosti online

13. 02. 2023. u 23:39

SKUPŠTINA Severne Makedonije usvojila je danas sporazume potpisane u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, koji omogućavaju ukidanje radnih dozvola i slobodno tržište rada za građane Severne Makedonije, Srbije i Albanije.

СКОПЉЕ ПРИХВАТИЛО: Укидају се радне дозволе у оквиру „Отвореног Балкана“

Foto: Piksabej

Poslanici su sa 62 glasa „za“, bez ijednog protiv i uzdržanih, izglasali Zakon o potvrđivanju Sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, preneo je Tanjug „Novu Makedoniju“.

Poslanici su istim brojem glasova dali podršku i Zakonu o potvrđivanju Sporazuma o međusobnom povezivanju šema za elektronsku identifikaciju građana iz tri zemlje članice „Otvorenog Balkana“.

Ugovorom o uslovima za slobodan pristup tržištu rada omogućeno im je da rade u bilo kojoj od država bez dobijanja radnih dozvola, bez barijera, bez prijava i čekanja i bez administrativnih troškova.

Sporazum o uslovima za međusobno povezivanje šema elektronske identifikacije predviđa pristup elektronskim uslugama nacionalnih portala kroz kreiranje elektronske identifikacije „Otvoreni Balkan“ za ostvarivanje mogućnosti pristupa tržišta rada u Severnoj Makedoniji, Srbiji i Albaniji.

Sporazume su 21. decembra 2021. godine u Tirani potpisali lideri tri zemlje inicijative „Otvoreni Balkan“ - tadašnji premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Albanije Edi Rama.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - TENKOVSKI MANEVRI U LENjINGRADSKOM REGIONU:Posade u ruskim tenkovima T-90M vežbaju gađanje u pokretu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku