MALO PRIJAVA ZA UMANJENJE RAČUNA ZA STRUJU, GAS I GREJANJE: U Užicu najviše zahteva za energetski ugroženog kupca

E.B.T.

13. 02. 2023. u 11:52

U JANUARU je umanjene račune za struju, gas ili grajenje ostvarilo 55.500 domaćinstva. Pomoćnik ministra za elektroenergetiku Milan Aleksić ukazao je da je u prvom mesecu bio manje prijavljivanja za statust ugroženog kupca od očekivanog i da su na to uticali manja informisanost građana i praznici. Do sada je za ovaj status najviše domaćinstava konkurisalo u Užicu, a slede Vranje, Novi Pazar, Sombor, Leskovac, Loznica, Čačak i Novi Sad.

МАЛО ПРИЈАВА ЗА УМАЊЕЊЕ РАЧУНА ЗА СТРУЈУ, ГАС И ГРЕЈАЊЕ: У Ужицу највише захтева за енергетски угроженог купца

Foto I. Marinković

Podsetimo, u decembru je Vlada donela novu Uredbu o energetski ugroženom kupcu, kojom su unapređeni kriterijumi kako bi što veći broj građana mogao da dobije popust. Osim prava na umanjenje mesečnih obaveza plaćanja struju i gasa, prvi put je omogućeno i umanjenje računa za toplotnu energiju.

- Građani se za status ugroženog kupca mogu prijavti tokom cele godine – rekao je Aleksić za RTS. - Uredba je pravljena tako da omogući mnogo više ljudi da se prijavi za ovaj status i da se ciljano dođe do 190.000. Vlada je obezbedila novac i mi se nadamo da će biti pravilno potrošen. Procedura je sada jednostavnija, a prijava se podnosi u organima lokalne samouprave.

On je izrazio očekivanje da će se opštine i gradovi uključiti i pomoći lokalnim medijima da se građani bolje obaveštavaju. Ne smemo dozvoliti, kako dodaje, da se vraćaju iz jedinica lokalnih samouprava i da ih nešto odvraća da dobiju status.

Kako je ministar objasnio, za ovu državnu podršku konkurišu građani sa malim mesečnim prihodom po članstvu domaćinstva, a u zavisnosti od imovinskog stanja, mogu da apliciraju i građani sa ugroženim zdravstvenim stanjem. Mesečni prihod je uslov i konkurisanja seoskih domaćinstava,l a ne koliko imaju nekretnina.

Obrazac zahteva preuzima se sa sajtova Ministarstva te gradova i opština, kao i u sedištima lokalnih samouprava. Pri konkurisanju predaju se i određena dokumenta o mesečnom prihodu po članu domaćinstva. Za primaoce socijalne pomoći određena dokumenta pribavljaju organi samouprave, jer ih već imaju u sistemu.

Do sada je popust za energetski ugroženog kupca koristilo uglavnom oko 70.000 građana, a novom uredbom je omogućeno da te povoljnosti koristi 190.000. Za ovu namenu država je opredelila četiri milijarde dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024