OBRUŠILO SE KLIZIŠTE, SNABDEVANJE STABILNO: Ekipe RB "Kolubara" za sanaciju celu noć radile kako bi stabilizovale pomeranje zemljišta na kopu

E. B. T.

26. 01. 2023. u 08:40

SNABDEVANjE strujom Lazarevca i okolnih mesta nije ugroženo nakon havarije do koje je došlo u Rudarskom basenu "Kolubara" na polju E u utorak posle podne.

ОБРУШИЛО  СЕ КЛИЗИШТЕ, СНАБДЕВАЊЕ  СТАБИЛНО: Екипе РБ Колубара за санацију целу ноћ радиле како би стабилизовале померање земљишта на копу

Foto Tanjug

U ovom incidentu niko nije povređen i nema većeg oštećenja na opremi.

Prema rečima pomoćnika direktora za proizvodnju uglja u RB "Kolubara", Vladana Radovanovića, pokrenulo se kilizište od 300.000 kubnih metara završne kosine kopa na polju E, što je ugrozilo rad bagera "glodar 7" i "bandvagena" koji rade u tandemu.

- Intenzivno klizanje je bilo sve vreme od 15.00 u utorak, pa do 22.30 kada se stabilizovalo - kazao je juče Radovanović.

- Sve ekipe koje mogu da pomognu u ovakvim situacijama bile su od 15.00 na terenu, a radovi su trajali celu noć.

On je rekao da će zbog klizišta proizvodnja uglja u "Kolubari" do subote biti umanjenja 10 odsto, ali da neće biti nikakvih problema u snabdevanju. Iz "Elektroprivrede Srbije" juče su poručili da je rad svih proizvodnih kapaciteta EPS-a stabilan, a da na deponijama termoelektrana ima 1,48 miliona tona uglja, što je za 5,4 procenata više od plana, te zaključuju da su deponije potpuno spremne.

- Snabdevanje građana i privrede električnom energijom je sigurno, a tokom januara EPS je izvezao struje u vrednosti 12,4 miliona evra - ističu u

EPS-u.

- I narednih dana biće nastavljen izvoz i to od sedam do 10 miliona kilovat-sati dnevno.

Kako je Radovanović objasnio nijedna od dve mašine nije ugrožena i nema oštećenja vitalnih delova. On navodi da će prvi iz kopa na sigurnu poziciju izaći "bandvagen", a da će "glodar sedam" do kraja današnjeg dana biti "oslobođen".

- Ove dve mašine dnevno proizvode 15.000 tona uglja dnevno, a čitav RB "Kolubara" 65.000 tona dnevno - naveo je Radovanović.

- Ne možemo nadomestiti kompletnu količinu, ali povećanom proizvodnjom sa površinskog kopa "Tamnava - Zapadno polje" i polje G, nadomestićemo 8.000 tona. Bilo je planirano da popravka "glodara sedam" počne u petak i traje sedam do deset dana. Kada sa ovim bagerom u petak do kraja dana izađemo na sigurno, biće saniran i biće urađena detaljna popravka. Prema planu umesto njega u petak će početi da radi "glodar dva", sa koga se očekuje 15.000 tona dnevno uglja.

Pre nešto više od mesec dana, polovinom decembra predsednik Aleksandar Vučić je govoreći o stanju u EPS-u, rekao da tu ima mnogo objektivnih problema, ali i sabotaža i diverzija.

- Svega tu ima, uhvatili smo ljude koji su pokušali da unište neke ventilatore, pa su privedeni - kazao je Vučić tada. - Ima tu i sitnih interesa.

Tada je uhapšen radnik jedne podizvođačke firme koji je izazvao ovaj incident. On je priznao da je pritisnuo taster, koji je isključio ventilator koji se nalazi iza trafostanice, čime je ugrozio rad čitavog termobloka, koji je privremeno iskočio iz sistema.

Podsetimo, krajem 2021. i lane početkom godine došlo je do niza havarija u elektroenergetskom sektoru koji su doveli do smene četiri izvršna direktora, a zatim i ostavke vršioca dužnosti direktora EPS-a, Milorada Grčića. Zbog toga što se u kratkom vremenskom periodu desio niz incidenata, posumnjalo se da su namerno izazvani. Zato su se u čitav slučaj uključili Ministarstvo unutrašnjih poslova i BIA. Istragu je tada sprovela i unutrašnja kontrola EPS-a, koja je utvrdila da je do kolapsa u TENT-u 11. decembra došlo zbog sabotaže. Na osnovu tog izveštaja podnete su dve krivične prijave protiv radnika za izazivanje opšte opasnosti i materijalnu štetu.

MINISTARKA ĐEDOVIĆ ODMAH OBIŠLA MESTO INCIDENTA

MINISTARKA energetike Dubravka Đedović obišla kop preksinoć da bi se  uverila da su stvari pod kontrolom.

- Neće biti ugroženo snabdevanje strujom, kao ni toplotnom energijom za stanovnike Lazarevca i okolnih mesta - kazala je Đedovićeva.

- Trafostanica, koja napaja samo kopove, nije ugrožena, ali treba nastaviti da se nagleda. Ima dovoljno uglja na deponijama za snabdevanje toplane koja greje Lazarevac.

Ona je naglasila da je, ipak, brine to što je proizvodnja uglja u Kolubari 30 odsto niža u poslednje dve nedelje i da će zbog ove havarije biti još niža:

- Moramo da radimo na većim količinama deponija uglja, to jest, zalihama uglja da ne bi naš energetski sistem i snabdevanje građana strujom doveli u pitanje. Iz papira i izveštaja se neke stvari ne mogu videti i zato sam došla da se uverim da su stvari pod kontrolom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!