CILJ BUDIMPEŠTE STATUS REGIONALNE SILE: Balaž Orban – Najvažniji cilj da Mađarska sustigne razvijene države

P. Z. S. / ria.ru

07. 01. 2023. u 19:56

MAĐARSKA namerava da sustigne razvijene zemlje i ostvari status regionalne sile u centralnoj Evropi u narednoj deceniji, oslanjajući se na ekonomsku saradnju i posredovanje, nasuprot trendu Zapada ka razdvajanju privreda, rekao je Balaž Orban, politički savetnik mađarski premijer.

ЦИЉ БУДИМПЕШТЕ СТАТУС РЕГИОНАЛНЕ СИЛЕ: Балаж Орбан – Најважнији циљ да Мађарска сустигне развијене државе

Mađarski parlament, Foto A. Šoškić

-Danas je jasno da je najveći strateški izazov sa kojim se Mađarska suočava u narednoj deceniji da izađe iz kruga umereno razvijenih zemalja i sustigne razvijene države, a unutar Centralne Evrope da postigne status regionalne srednje sile, napisao je Orban. u članku za izdanje Mandiner. Balaž Orban je u svojoj publikaciji naveo da je izneo glavne teze zatvorenog govora mađarskog premijera Viktora Orbana, održanog krajem decembra 2022. godine.

Prema Orbanovim rečima, Mađarska mora da požuri sa realizacijom ovog zadatka, inače će se zatvoriti vremenski prozor mogućnosti i nestati uslovi za „izbijanje“ iz kruga „srednje razvijenih zemalja“.

Savetnik mađarskog premijera je istakao da Budimpešta nije zainteresovana za uspostavljanje blokova nalik hladnom ratu, čemu Zapad vodi, već, naprotiv, nastoji da ojača ekonomske i političke veze sa susedima kako bi postala svojevrsna posrednika između Istoka i Zapada.

Orban je napomenuo da je mađarska privreda u stanju da „kombinuje prednosti i uspešne elemente prethodnih modela”, kao što su „povećano učešće države u razvoju, stvaranje poreskog sistema za podsticanje investicija i preduzetništva, značajan rast realnih plata uočen u proteklu deceniju, kao i odlučujuću ulogu sektora sa visokom dodatom vrednošću“.

On je naglasio da Mađarska ne podstiče otvaranje sedišta stranih kompanija u zemlji, već jačanje domaćih kompanija koje postaju dominantni igrači na regionalnom nivou, poput naftne i gasne kompanije MOL, OTP banke ili IT kompanije 4iG. Posebno treba ojačati vojni, prehrambeni, farmaceutski, automobilski i infokomunikacijski sektor, rekao je Orban.

Mađarski premijer Viktor Orban je ranije rekao da je Budimpešta zainteresovana za postojanje nezavisne Ukrajine, ali da ne namerava da prekida ekonomske veze sa Rusijom i pokušava da sačuva trgovinsku saradnju sa Moskvom kako bi ekonomije Rusije i Evropske unije bile ne razdvojeni zauvek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri