ČVARCI SAMO ZA BOGATAŠE: Nekad sirotinjska i svima dostupna hrana, postala privilegija za one sa dubljim džepom

Z. Rajić

26. 12. 2022. u 10:00

U VOJVODINI nekad sirotinjska i svima dostupna hrana, čvarci su danas postali privilegija bogatih.

ЧВАРЦИ САМО ЗА БОГАТАШЕ: Некад сиротињска и свима доступна храна, постала привилегија за оне са дубљим џепом

Foto T. Tamaš

Ovaj delikates se prodaje za 1.000 do 1.500 dinara po kilogramu, a cena dostiže i 2.000 dinara računajući da pakovanje čvaraka od 100 grama u prodavnicama košta oko 200 dinara. Čvarci su tako postali skuplji i od svinjskog buta bez kostiju, čija se cena kreće od 700 do 750 dinara.

- Nekad bi bila uvreda kad bi nekom ko ti pomaže u svinjokolju dao čvarke, jer se davalo najlepše meso i obavezno kobasica, a sad nije zahvalnost ako ne pokloniš i čvarke. Iako im je cena paprena, čvarci su, posebno sveži, vrlo traženi. To vidim po objavama na internetu, gde se nude čvarci "koji se upravo tope", a već posle dva sata se saopšti da su rasprodati - navodi Danijel Balog, predstavnik ekipe koja je na prošlogodišnjem "Čvarak festu" u Sivcu osvojila prvo mesto.

Foto Z. R.

Ta manifestacija će u ovom, jednom od najvećih vojvođanskih sela, prve subote u februaru biti održana treći put. Meštani i gosti sa strane je željno iščekuju, jer većina ekipa besplatno podeli čvarke posetiocima, a druge ih prodaju po promotivnoj ceni, koja je prošli put bila 600 dinara.

- Čvarci su sada skupi, jer ih ima vrlo malo. Razlog tome je što se gaje mesne rase svinja, poreklom iz inostranstva, koje se hrane koncentratom i utove za tri meseca. Te svinje nemaju dovoljno slanine, od koje bi se pravili čvarci. Pređašnje, domaće rase, bile su hranjene kukuruzom i travom i imale su puno masnog sloja - objašnjava Srđan Negovanović iz Sivca, koji se bavi uslužnim klanjem svinja.

Sivčani napominju da se sada od svinje teže od 300 kilograma dobije svega 2,5 kilograma čvaraka, a ranije se dobijalo 40-50 kilograma. Komadića slanine koje se "čvare" sada nema dovoljno i zato što je u vojvođanskim selima znatno manje svinjokolja nego ranije.

- U kućama su nekada bile pune vangle čvaraka, na kojima se hvatala paučina, jer nisu mogli da se pojedu koliko ih je mnogo bilo, pa su domaćice od njih pravile sapun. Sad je želja za njima tolika da se po astronomskim cenama kupuju i čvarci koji su po kvalitetu daleko od domaćih - kaže Negovanović.

MAST

NEDOSTATAK mrsnih svinja, zbog čega su cene čvaraka odletele u nebo, razlog je i za skupu svinjsku mast. Ona se kupuje za 400 do 450 dinara kilogram i dvaput je skuplja od litra ulja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

OVO UOPŠTE NISU OČEKIVALI: Nikola Jokić šokirao saigrače usred NBA finala