NOVO POSKUPLJENJE ZA DEVIZNE KREDITE: Ove nedelje kamatne stope podižu američki FED i Evropska centralna banka

B. Caranović

15. 12. 2022. u 11:34

POSLE devet uzastopnih povećanja referentne kamatne stope NBS, zbog čega su poskupeli dinarski krediti i porasle rate zajmova u otplati, juče je kamate podigla i američka centralna banka. Evropska centralna banka će na svojoj sednici isto uraditi danas.

НОВО ПОСКУПЉЕЊЕ ЗА ДЕВИЗНЕ КРЕДИТЕ: Ове недеље каматне стопе подижу амерички ФЕД и Европска централна банка

Foto M. Anđela

Stručnjaci kažu da će devizni krediti sa promenljivom kamatnom stopom, kakvih je većina stambenih pozajmica, nesumnjivo porasti.

Već sa idućim usklađivanjem euribora, koji se u bankama koje posluju na našem tržištu radi na tri ili šest meseci, rate će biti još veće. Kao i naša centralna banka, na ovaj način i sve ostale svetske, zauzdavaju inflaciju. Iz ECB su sugerisali da će kamate morati da rastu i iduće godine, što za dužnike u Srbiji koji otplaćuju kredite u evrima znači još nekoliko podizanja rata.

Najveći broj stambenih kredita, kojih je trenutno u otplati više od 130.000, podignut je sa promenljivom kamatnom stopom, pa visina rate zavisi od visine eurobora - kamatne stope po kojoj evropske banke međusobno pozajmljuju novac, a koja zavisi od referentne kamate ECB.

- Od početka krize, nekoliko puta su rate stambenih pozajmica usklađivane sa šestomesečnim ili tromesečnim euriborom i kod većih kredita uvećane su i za više od 100 evra - kažu u jednoj od većih banaka na našem tržištu.

- Trenutno je šestomesečni stigao do 2,456 odsto, a tokom leta je još bio ispod jedan dosto, u martu recimo 0,3 procenta. Godinama su referentne kamatne stope padale, pa su klijenti uzimali gotovinske i stambene kredite sa promenljivom kamatnom stopom. Sada su vremena nepredvidiva, pa radije biraju fiksnu, iako je visoka i trenutno na dinarske keš kredite dogurala do 12 procenata, a na stambene prešla pet odsto.

U odnosu na prošlu godinu, kamate stambenih veće su za 1,6 do dva odsto, a keš oko tri do četiri procenta. Kako se u bankama može čuti, skup novac može da postane opasnost od drastičnog rasta problematičnih kredita.

- Očekujemo da će već narednih nedelja početi da nam stižu zahtevi za primenu olakšica po preporuci NBS, za restruktuiranje kredita - kažu bankari.

- Mnogima će rate, koje su negde i za 20 odsto veće, biti neizdrživi udar na budžet, pa će im svakako značiti da otplatu smanje time što će da je "razvuku" na još najviše tri godine za gotovinske ili pet godina za stambene. Ove olakšice stigle su u pravo vreme.

SMANjUJE SE KREDITNA AKTIVNOST

TOKOM prvih deset meseci ove godine odobreno je 103,8 milijardi dinara stambenih kredita, što je za 10,3 procenta manje nego u istom periodu prethodne godine - podatak je Narodne banke Srbije. - Od početka ove godine, zaključno sa oktobrom, ovi krediti su porasli za 48,5 milijardi dinara. Istovremeno, obim novih gotovinskih kredita u deset meseci 2022. iznosio je 270 milijardi dinara, što je neznatno više nego u prvih deset meseci prošle. Njihov rast u deset meseci ove godine iznosio je 33,5 milijardi dinara.

Kada je reč o novim gotovinskim kreditima, dominiraju krediti odobreni s ročnošću preko pet godina - 74,3 odsto njih.

KRAJ INFLACIJE?

GENERALNI sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić očekuje zaustavljanje inflacije u Srbiji do kraja godine ili početkom naredne. Do 2024. veruje da bi se vratila u granice cilja od oko tri odsto. Kako kaže, Amerika je zaustavila inflaciju, a slično je i u EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)