DUG RASTE DESET ODSTO GODIŠNJE: Građani i firme na kraju septembra bankama dugovali 28,5 milijardi evra

B. Ca.

18. 10. 2022. u 07:20

ZA godinu dana ukupan dug bankama za sve pozajmice građana i privrede porastao je za gotovo 2,5 milijarde evra!

ДУГ РАСТЕ ДЕСЕТ ОДСТО ГОДИШЊЕ: Грађани и фирме на крају септембра банкама дуговали 28,5 милијарди евра

Građani i privreda se previše zadužuju, Foto N. Fifić

Oko 6,8 miliona evra su se dnevno zaduživali bankarski klijenti u Srbiji. Podaci iz poslednjeg kreditnog izveštaja Udruženja banaka Srbije pokazuju da su stanovništvo i privreda gotovo podelili ukupan dug od oko 28,5 milijardi evra, na koliko se popeo na kraju septembra.

Kako pokazuje izveštaj, pravna lica, odnosno kompanije su povukle najveći deo duga, 15,9 milijardi evra, što čini oko 58 odsto ukupne sume koja se otplaćuje. To je veća suma za desetinu nego pre godinu dana.

Stanovništvo je na kraju septembra dugovalo 12,1 milijardu evra odnosno oko 42 procenta celokupnog duga. Oko 600 miliona evra iznos je kredita koji vraćaju preduzetnici.

Najveći deo duga građana čine gotovinski krediti - gotovo 667 milijardi dinara, odnosno oko 5,7 milijardi evra. Njihov udeo u zaduženosti stanovništva je oko 47 procenata.

Nešto manji je iznos stambenih i kredita za adaptacije. Iznosi oko 5,2 milijarde evra ili oko 605 milijardi dinara. Zajedno ove dve vrste zajmova čine 90 odsto, dok su poljoprivredni, potrošački i ostali, svi zajedno - 10 odsto celokupnog duga.

Najveći skok za godinu dana zabeležen je kod stambenih i kredita odobrenih za građevinske adaptacije.

- Za 13,7 procenata porastao je iznos stambenih pozajmica za godinu dana, a u odnosu na prethodni mesec za 1,1 odsto - podatak je izveštaja.

- Gotovinske pozajmice su veće za 9,5 odsto nego lane, a od avgusta su uvećane je za 0,3 procenata. Zaduženost stanovništva za poljoprivredne kredite je porasla za 4,7 odsto za 12 meseci. Potrošački su za godinu dana veći za 1,9 odsto, ali za mesec dana manji za 0,3 procenta. U odnosu na avgust niži je dug i za poljoprivredne pozajmice, malo više od jedan odsto.

Kada je reč o redovnom izmirivanju rata za kredite, sudeći po brojkama, situacija se iz godine u godinu popravlja.

- Docnja je na kraju spetembra iznosila u proseku 2,8 procenata - kažu u UBS.

- Dospelih i nenaplaćenih obeveza preko 15 dana kod pravnih lica i preduzetnika, bilo je u tri, odnosno 4,9 odsto slučajeva. Kod fizičkih lica docnja je kašnjenje od preko 60 dana i takvih je 2,4 odsto.

I LIZING RASTE

IZNOZ ostatka duga po lizing ugovorima veći je gotovo za četvrtinu - stoji u novom izveštaju UBS. - Oko 9,4 milijarde dinara je iznos ostatka duga na kraju septembra. U docnji su bila 653 ugovora, a učešće docnje u ostatku duga je 4,5 procenata. Tačan broj lizing ugovora je 5.602.

MANjE KREDITNIH KARTICA

BANKARSKI proizvod, koji sudeći po izveštajima UBS, izlazi iz mode su kreditne kartice. Manje ih je za tri odsto nego prošle godine, a njihov broj se smanjuje iz meseca u mesec. Kada je njihov broj u docnji, samo od prošle godine je smanjen za više od 14 procenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)