UKRAJINA HOĆE DA UVEZE STRUJU: Vlasti u Kijevu žele da pokriju energetski deficit tranšama iz EU

P. Z. S. / ria.ru

13. 12. 2022. u 22:34

UKRAJINA se nada da će deficit električne energije pokriti što je više moguće uvozom iz Evrope, rekao je ministar energetike Herman Galuščenko.

УКРАЈИНА ХОЋЕ ДА УВЕЗЕ СТРУЈУ: Власти у Кијеву желе да покрију енергетски дефицит траншама из ЕУ

EPS

-U Evropi danas ima struje, dostupna je. Postoji deficit u ukrajinskom energetskom sistemu, koji bismo želeli da pokrijemo što je više moguće mogućim uvozom, rekao je Galuščenko na sajtu Ministarstva energetike, emitovanim preko platforme Ve Are Ukraine na marginama konferencije o podršci Ukrajini u Parizu.

Prema njegovim rečima, jedno od ključnih pitanja uvoza električne energije je njeno finansiranje.

-Međutim, važno je imati još jedno rešenje - rešenje ENTSO-E (Evropska mreža operatora prenosnog sistema električne energije - prim. aut.), koje bi nam omogućilo da povećamo mogućnost uvoza. Danas smo ograničeni u količinama koje su mnogo manje od naših tehničkih kapaciteta, dodao je ministar.

Ranije u utorak, on je rekao da je rad svih devet blokova nuklearne elektrane od 1.000 MW pod kontrolom Kijeva nastavljen nakon popravke.

Zauzvrat, bivši zamenik Vrhovne rade Ilja Kiva, komentarišući reči Galuščenka, primetio je da „problem nije u količini električne energije, već u mogućnosti da je isporuči“. Kiva je na svom telegram kanalu napisao i da je jedna od sedam distributivnih stanica ostala u Kijevskoj oblasti, a slična situacija se primećuje i širom Ukrajine.

Napadi na ukrajinsku infrastrukturu Oružanih snaga Rusije počeli su 10. oktobra - dva dana nakon terorističkog napada na Krimski most, iza kojeg, prema navodima ruskih vlasti, stoje ukrajinske specijalne službe.

Udari se izvode na objekte energetike, odbrambene industrije, vojne komande i veze širom zemlje. Vladimir Zelenski je u razgovoru sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom 11. decembra rekao da je 50 odsto energetske infrastrukture u Ukrajini uništeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu