SITUACIJA NEIZVESNA: Može li EU doneti konačnu odluku o ograničenju cene gasa?

Tanjug

13. 12. 2022. u 09:13

ZEMLjE Evropske unije pokušaće danas da se dogovore o ograničenju cene gasa u celom bloku, nakon višemesečnih pregovora koji do sada nisu urodili plodom zbog suprotstavljenih stavova vlada oko toga da li će ta mera ublažiti evropsku energetsku krizu.

СИТУАЦИЈА НЕИЗВЕСНА: Може ли ЕУ донети коначну одлуку о ограничењу цене гаса?

Foto Shutterstock

Ministri energetike iz 27 zemalja članica sastaju se u Briselu kako bi razgovarali i eventualno postigli kompromis o gornjoj granici cene koju je prošlog meseca predložila Evropska komisija.

To je najnoviji odgovor EU na energetsku krizu izazvanu smanjenim isporukama gasa iz Rusije u Evropu ove godine, što je dovelo do ozbiljnog rasta cena.

- Verovatno nijedna država članica nije zadovoljna predlogom o kojem razgovaramo - rekao je za Rojters jedan visoki diplomata EU, koji je opisao ograničenje cene gasa kao „jedan od najkomplikovanijih i najtežih zadataka koje možete zamisliti“.

Pojedine zemlje, uključujući Belgiju, Poljsku i Italiju, smatraju da je ograničenje potrebno da bi se njihove ekonomije zaštitile od visokih cena energije, dok Nemačka, Holandija i Austrija strahuju da bi to moglo da navede dobavljače gasa da isporuke za Evropu preusmere ka drugim destinacijama.

Druge diplomate iz EU kažu da nisu sigurni da li će danas biti dogovora. Nije isključena opcija da današnji razgovori eskaliraju do sastanka lidera zemalja EU u četvrtak, a da zatim ministri ponovo pokušaju da odobre gornju granicu cena sledeće nedelje, ocenjuje Rojters.

Svaki dogovor podrazumeva niz tehničkih detalja, uključujući visinu ograničenja cene, na koje ugovore o gasu će se primenjivati, kao i mere zaštite poput mogućnosti da EU odmah suspenduje ograničenje ako ima neželjene posledice.

- Krećemo se u pravom smeru, ali još nismo blizu cilja - rekao je britanskoj agenciji drugi visoki diplomata EU.

Predloženi kompromis, o kojem su članice bloka razgovarale tokom vikenda, predviđa da se ograničenje primeni ako cene premaše 220 evra po megavat-satu tokom pet dana na trgovanju za mesec unapred na holandskom gasnom čvorištu TTF, i ako su za 35 evra veće od referentne cene tečnog prirodnog gasa (LNG) na bazi postojećih procena cena LNG.

To je ispod granice od 275 evra po MWh koju je predložila Evropska komisija, ali desetak zemalja, uključujući Grčku i Italiju, želi još nižu granicu.

Svaki od tabora zemalja koji se zalažu za i protiv ograničenja potencijalno ima dovoljno glasova da blokira dogovor. Zemlja koja bi mogla da bude ključna za odluku je Francuska, koja je u početku podržavala ograničenje cena, ali je prošle nedelje izrazila zabrinutost zbog potencijalnog pada na finansijskim tržištima, navode diplomate tri zemlje EU. Interkontinentalna berza je upozorila prošle nedelje da bi predlog EU zapravo mogao da podigne cene gasa, dok je Evropska centralna banka ocenila da bi to moglo da ugrozi finansijsku stabilnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SLETITE I ODMAH NA PLAŽU: U neposrednoj blizini aerodroma, na nestvarno lepoj plaži, Royal Thalassa Monastir 5*