OPEK PLUS ODBIO ZAHTEVE ZAPADA: Ostao pri smanjenju proizvodnje nafte za dva miliona barela dnevno

Novosti online

04. 12. 2022. u 16:28

ALIJANSA OPEK plus potvrdila je da će ostati na snazi aktuelni parametri ugovora, odnosno da će proizvodnja nafte i dalje biti smanjena za dva miliona barela dnevno, navedeno je u zajedničkom saopštenju učesnika sastanka.

ОПЕК ПЛУС ОДБИО ЗАХТЕВЕ ЗАПАДА: Остао при смањењу производње нафте за два милиона барела дневно

Foto Shutterstock

-Zemlje učesnice su odlučile da potvrde odluku 10. ministarskog sastanka OPEK-a i zemalja koje nisu članice organizacije od 12. aprila 2020. godine, koja je odobrena na narednim susretima, uključujući 19. ministarski sastanak OPEK plus od 18. jula 2021. godine i 33. ministarski sastanak OPEK plus od 5. oktobra 2022. godine, navedeno je u dokumentu.

Sledeći ministarski sastanak alijanse planiran je za 4. jun 2023. godine. OPEK plus j, međutim, potvrdio da je spreman da organizuje sastanak u bilo kom trenutku radi usvajanja dodatnih mera za stabilizaciju tržišta.

OPEK plus je u maju 2020. godine smanjio proizvodnju nafte za 9,7 miliona barela dnevno, zbog pada potražnje za tim energentom, usled pandemije. Od avgusta ove godine alijansa je prešla na finalnu etapu odustajanja od tog smanjenja, ali je od novembra ponovo smanjila proizvodnju za dva miliona barela dnevno u poređenju s nivoom koji je bio maksimalan do avgusta.

Potpisnici dogovora su odluku obrazložili neodređenošću prognoza svetske ekonomije i, u skladu s tim, perspektivama smanjenja potražnje za naftom.

Krajem oktobra generalni sekretar OPEK-a Hajsam el Hajs je saopštio da OPEK plus prognozira višak ponude na tržištu nafte u četvrtom kvartalu ove godine i na početku sledeće, zbog čega je ponovo odlučeno da se smanji proizvodnja.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura