EU PRETI STRANCIMA: Kazniće brodove trećih zemalja zbog kršenja gornje granice cene crnog zlata

P. Z. S. / ria.ru

03. 12. 2022. u 19:25

EU namerava da oduzme osiguranje i finansiranje za 90 dana brodova koji prevoze rusku naftu po ceni većoj od utvrđene granične cene, proizilazi iz objavljenog objašnjenja Evropske komisije.

ЕУ ПРЕТИ СТРАНЦИМА: Казниће бродове трећих земаља због кршења горње границе цене црног злата

Foto: EPA


Zemlje G7, EU i Australija, od ponedeljka, 5. decembra, uvode gornju granicu cene ruske sirove nafte iz mora na 60 dolara po barelu. Ranije je objavljeno da će zemlje EU redovno preispitivati „plafon“, za njegovu promenu biće potrebna jednoglasna odluka svih članica unije. Plafon cena dolazi uporedo sa početkom u ponedeljak embarga EU na kupovinu ruske sirove nafte koja se transportuje tankerima.

Konkretno, evropskim kompanijama biće zabranjeno na 90 dana da osiguravaju, finansiraju i servisiraju brod za koji se utvrdi da prevozi rusku naftu po ceni koja prelazi utvrđenu granicu.

Visoki evropski zvaničnik rekao je novinarima u Briselu: „Što se tiče trećih zemalja, ako takvi brodovi stignu u Evropu, oni mogu biti sankcionisani, posebno, ovi operateri će biti lišeni naših usluga na period od 90 dana za transport ruske nafte.

Izvor je takođe objasnio da će, što se tiče evropskih operatera, „svaka država članica EU goniti operatere koji se ne pridržavaju aktuelne odluke o sankcijama“.

Predsednik RF je, komentarišući ideju Zapada da ograniči cene ruskih energenata, naveo da Rusija neće ništa isporučivati u inostranstvu ako bi to bilo u suprotnosti sa sopstvenim interesima. Zamenik premijera Aleksandar Novak je zauzvrat istakao da Ruska Federacija neće isporučivati naftu zemljama koje bi postavile gornju granicu cene, ni na 60 dolara po barelu, niti po bilo kojoj drugoj ceni. On je dodao da su takva ograničenja mešanje u tržišne instrumente, Rusija je spremna da radi sa onim potrošačima koji su spremni da rade na tržišnim uslovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)