AMERIČKA MINISTARKA AGITUJE PROTIV MOSKVE: "Ograničenje cene ruske nafte će zaštititi potrošače"

Tanjug

03. 12. 2022. u 08:45

AMERIČKA ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je danas da će ograničenje cene ruske nafte na 60 dolara po barelu zaštititi potrošače da ne dođe do poremećaja u snabdevanju.

АМЕРИЧКА МИНИСТАРКА АГИТУЈЕ ПРОТИВ МОСКВЕ: Ограничење цене руске нафте ће заштитити потрошаче

Foto: Arhiva VN

Članice Evropske unije usaglasile su se u petak da cenu ruske nafte koja se transportuje morskim putem ograniče na 60 dolara za barel.

Tu odluku donele su i grupa sedam najrazvijenijih zemalja na svetu (G7) i Australija dogovorile su se da usvoje gornju granicu cene ruske nafte od 60 dolara po barelu, ubrzo nakon što je Evropska unija postigla jednoglasni sporazum o istoj ceni ruske nafte ranije tokom dana, javio je AP.

- Ograničenje cene će podstaći protok ruske nafte na globalna tržišta, a pritom će štititi potrošače i kompanije da ne dođe do globalnog poremećaja u snabdevanju - rekla je Jelen, preneo je TAS S.

Prema njenom mišljenju, ograničenje cene nafte će posebno koristiti zemljama sa niskim i srednjim prihodima, koje su "već osetile teret zbog povišenih cena energenata i hrane".

Osim toga, dodala je, ograničenje će tim zemljama "omogućiti da se cenkaju za veće popuste na rusku naftu", kao i da imaju koristi od veće stabilnosti na globalnim energetskim tržištima. Jelen je ponovila da veruje da će ovaj potez uskratiti Rusiji prihod za ratovanje u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024