FRANCUSKI MINISTAR FINANSIJA: Evropa mora da zaštiti svoje ekonomske interese

Tanjug

27. 11. 2022. u 15:00

FRANCUSKA bi možda mogla da pokuša da pregovara o nekim izuzećima od carina i ograničenja nametnutih američkim Zakonom o smanjenju inflacije, ali Evropa mora da deluje kako bi zaštitila svoje ekonomske interese, izjavio je danas francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

ФРАНЦУСКИ МИНИСТАР ФИНАНСИЈА: Европа мора да заштити своје економске интересе

Foto Tanjug/AP

Le Mer će sledeće sedmice zajedno sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom boraviti u državnoj poseti SAD, preneo je Rojters.

Evropljani navode da bi ogroman paket subvencija za zaštitu američkih proizvođača Zakonom o smanjenju inflacije mogao da zada smrtonosni udarac njihovim industrijama, koje su već poljuljane zbog visokih cena energenata izazvanih ruskim napadom na Ukrajinu, navela je agencija.

 - Francuska može tražiti izuzeće od nekih obaveza i ograničenja koje nameće američka administracija. Ali pravo pitanje koje sebi moramo da postavimo jeste kakva je globalizacija pred nama? - rekao je Le Mer za televiziju Frans 3.

Prema njegovim rečima, Kina favorizuje kinesku proizvodnju, Amerika favorizuje američku proizvodnju, pa je vreme da Evropa favorizuje evropsku proizvodnju.

 - Sve evropske države moraju da shvate da danas, suočeni sa ovim američkim odlukama, moramo naučiti da bolje štitimo i branimo naše ekonomske interese - istakao je Le Mer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)