U 2022. ZA PODSTICAJE 62 MILIJARDE: Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila dalju isplatu subvencija

E. R.

26. 11. 2022. u 11:00

ISPLATA premija za mleko, za treći kvartal, počinje u ponedeljak. A sve subvencije biće isplaćene do kraja godine.

У 2022. ЗА ПОДСТИЦАЈЕ 62 МИЛИЈАРДЕ: Министарка пољопривреде Јелена Танасковић најавила даљу исплату субвенција

Foto N. Skenderija

Budžet Ministarstva poljoprivrede nije nikada bio veći, a 62 milijarde dinara idu na podsticaje u ovoj godini.

Ovo je juče izjavila ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković. Kako je objasnila, dodatnih 16,5 milijardi će biti isplaćeno na podsticaje u celosti. Ove nedelje su krenuli sa isplatama i više od četiri milijarde dinara je već isplaćeno.

- Isplaćeno je mleko za drugi kvartal, gorivo, osiguranje poljoprivrednim proizvođačima, a date su pare i voćarima - kazala je Tanaskovićeva.

- Mleko za treći kvartal ćemo isplatiti u ponedeljak, a do polovine decembra ćemo sigurno utrošiti skoro čitav novac, osim jedne mere, a to je dodatna mera proizvođačima suncokreta.

Prema rečima ministarke Tanasković, u ovom trenutku za suncokret ima oko 35.000 zahteva. Prioritet ministarstva će biti uvođenje e-Agrara, pa će postojati kriterijumi za korišćenje svake mere podršeke.

- Digitalizacija je neophodna u poljoprivredi i uopšte administraciji, kako bi poljprivrednicima olakšali život u smislu podnošenja zahteva, smanjili čekanja na šalterima sa jedne strane, a sa druge, kako bi administracija bila brža, efikasnija i kako bi oni dobili sredstva u godini u kojoj su za ta sredstva i aplicirali.

Govoreći o stanju u stočarstvu, ministarka je rekla da svakodnevno dobija predloge stočara kako rešiti krizu, ali i ocenila da država i sada ne ulaže malo u tu proizvodnju.

- Kao što vidite, svaka država koja ima svoju prozvodnju bolje prolazi u ovom trenutku - izjavila je Jelena Tanasković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

O OVOME ĆE SE PRIČATI: Čola postao tiktoker - vidite prvu objavu