KONTROLA, PA ISPLATA: Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, za "Novosti"

J. Subin

09. 11. 2022. u 05:00

TAČAN presek isplate po merama kao i realizacija predviđenog budžeta, biće najbolje vidljivi na kraju kalendarske godine, što će nam dati jasnije smernice za dalje aktivnosti i planiranje javnih poziva u narednoj godini. Uz to, premije za mleko, za drugi i treći kvartal, biće isplaćene do kraja decembra.

КОНТРОЛА, ПА ИСПЛАТА: Министарка пољопривреде Јелена Танасковић, за Новости

Foto: N. Skenderija

Ovo je, za "Novosti", izjavila ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, povodom aktuelnih problema u agraru i neisplaćenih podsticaja. Kako je ponovila, ministarstvo radi na uvođenju sistema elektronske uprave, što će doprineti bržoj obradi dokumentacije prispele na državne konkurse za poljoprivrednike. Samim tim i ažurnijoj isplati sredstava koja se dodeljuju po tom osnovu.

- Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zahteve za ostvarivanje prava na podsticaj, rešava kroz upravni postupak, u kome se prvo utvrđuje ispunjenost propisanih uslova za ostvarivanje prava na subvenciju - kazala je ministarka Tanasković.

- Ukoliko se utvrdi to pravo, sredstva se isplaćuju na namenski račun korisnika prijavljen u Registru poljoprivrednih gazdinstava do iznosa sredstava opredeljenog budžetom RS za tekuću godinu.

Prema rečima ministarke, u ovom trenutku se obrađuju predmeti iz tekuće godine, koji će biti rešeni do kraja decembra.

- Rebalansom budžeta, biće obezbeđeno dodatnih 15,5 milijardi dinara za isplatu subvencija u poljoprivredi, kako bi se do kraja decembra isplatili zahtevi iz tekuće godine - rekla je Tanaskovićeva.

- Mahom kroz mere direktnih plaćanja, koje su se pokazale veoma efikasnim u vremenu pandemije i smanjenih privrednih aktivnosti. Do kraja godine biće isplaćena i pomoć za proizvođače suncokreta.

Kako kaže naša sagovornica, urađena je i preraspodela zaposlenih u okviru ministarstva. Tako je 50 ljudi iz drugih organizacionih jedinica angažovano na poslovima obrade zahteva poljoprivrednih proizvođača. Time bi predviđeni budžet trebalo da se realizuje do kraja godine:

- Tokom 2023. planira se uspostavljanje sistema e-Agrar, koji će uz izmene načina prijema zahteva, koji se odnosi na elektronsko podnošenje, dodatno ubrzati obradu zahteva.

REGRES ZA GORIVO

DO kraja godine biće obezbeđeni i dodatni podsticaji poljoprivrednim gazdinstvima na ime regresa u iznosu od 20 dinara po litri goriva, za 50 litara po hektaru.  Maksimalno za 20 hektara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)