RASTUĆI TROŠKOVI POGODILI POTROŠAČE: Cene kuća u Nemačkoj će pasti za 3,5 odsto

Novosti online

21. 11. 2022. u 09:46

CENE kuća u Nemačkoj će pasti za 3,5 odsto sledeće godine, jer kriza troškova života i rastući troškovi zaduživanja pogađaju potrošače, ali su šanse za potpuni krah male, prema Rojtersovoj anketi stručnjaka za tržište nekretnina.

РАСТУЋИ ТРОШКОВИ ПОГОДИЛИ ПОТРОШАЧЕ: Цене кућа у Немачкој ће пасти за 3,5 одсто

Foto Shutterstock

Harmonizovana inflacija potrošačkih cena u najvećoj evropskoj ekonomiji iznosila je 11,6% prošlog meseca, a Evropska centralna banka je podigla kamatne stope baš u trenutku kada je blok verovatno krenuo u recesiju, stavljajući intenzivan pritisak na kućne budžete.

Prosečne cene kuća u Nemačkoj će pasti za 3,5% 2023. godine, predviđa anketa od 8. do 18. novembra od 12 posmatrača tržišta, što je oštar preokret u odnosu na povećanje od 0,5% predviđeno u avgustovskoj anketi. 2024. će pasti za 0,5%, ali će potom porasti za 1,0% 2025.

Ali kada su upitani o šansama za krah na tržištu tokom naredne godine, 11 ispitanika je reklo da su niske, a jedan je rekao da su veoma niske. Samo jedan je rekao da su visoke.

- Slabljenje tražnje za stambenim kreditima i opadanje kupovne moći potrošača ukazuju da je preokret na tržištu stambenih nekretnina već počeo – međutim, očekujemo značajnu korekciju cena, a ne pravi krah cena kuća - rekao je Karsten Brzeski iz ING-a.

Ipak, srednji odgovor na pitanje koliko će cene pasti od najvišeg do najnižeg nivoa bio je 10,0%, pri čemu je najveći pad dat od 17,5%.

- U prvom kvartalu 2022. ponovo smo videli veoma visoka povećanja u poređenju sa prethodnom godinom – u poređenju sa ovim vrednostima, 10% manje je sasvim realno - rekao je Jorg Utecht iz hipotekarnog brokera Interhip.

Ipak, taj pad ne bi bio dovoljan da stanovanje učini pristupačnim, pokazala je anketa, a analitičari kažu da bi bio potreban pad od 20% od najvišeg do najnižeg nivoa nakon što su cene porasle za oko 10% prošle godine, a procenjeno je da će ove godine porasti za 3,0%.

Na skali od 1 do 10, gde je 1 jeftino, a 10 skupo, ispitanici su dali srednji odgovor 7 - stavljajući kupovinu kuće van domašaja mnogim prvim kupcima ili onima koji žele da napreduju - preneo je Rojters.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)