UDAR NA SINTETIČKO MESO: Italijanski ministar najavio borbu protiv laboratorijske hrane

Milica Ostojić

18. 11. 2022. u 12:19

ITALIJANSKI ministar za poljoprivredu Frančesko Lolobrođida izneo je oštar stav o hrani napravljenoj u laboratorijama i najavio novi zakon vezan za tu temu.

УДАР НА СИНТЕТИЧКО МЕСО: Италијански министар најавио борбу против лабораторијске хране

Foto Shutterstock

- Dok sam ja ministar u ovoj Vladi, na stolu Italijana neće se nalaziti hrana napravljena u laboratorijama i biće donet zakon koji zabranjuje proizvodnju, korišćenje i trgovinu sintetičke hrane - izjavio je italijanski ministar za poljoprivredu Frančesko Lolobrođida u diskusiji u Senatu.

Ovakav čvrst stav usledio je nakon vesti o odluci koja je stigla iz SAD da su vlasti za kontrolu hrane autorizovale korišćenje mesa iz epruvete za ishranu stanovništva proizvedenog na bazi životinjskih ćelija, a koje je predložila firma "Upside Foods" i već proizvodi sintetičku "piletinu". Uzimaju se ćelije živih životinja, bivaju umnožene u jednom bioreaktoru i tako se stiže do sintetičke hrane, a odluka iz Amerike je tako otvorila vrata za sintetičku hranu i u Evropi "gde već od početka 2023. možda bude uvrštena u prve zahteve za autorizaciju unošenja i trgovinu".  

U Italiji je momentalno reagovao Koldireti (najveća italijanska asocijacija predstavnika poljoprivrednih proizvođača sa 1.500.000 udruženih), s toga ministar Lolobriđida odgovara da je Vlada "protiv sintetičke hrane i ima nameru da se suprotstavi apsolutno ovom tipu proizvodnje".

Smatram da sintetička hrana predstavlja jedno veoma opasno sredstvo koje bi uništilo svaku vezu hrane sa poljoprivrednom proizvodnjom na celokupnoj teritoriji, brišući svaku često milenijumsku kulturu ljudske ishrane, humanu, sa veoma teškim socijalnim posledicama kao i po male poljoprivredne proizvođače, zaključio je ministar, oštro se opirući takvoj mogućnosti.

Radi potvrde mišljenja stanovništva sa Apeninskog poluostrva gde se jede izuzetno ukusna prirodna hrana, Koldireti je odlučio da lansira kampanju sa potpisima na nacionalnom nivou o "zaustavljanju ovog opasnog skretanja koje bi dovelo do rizika budućnosti kulture ishrane na nacionalnom nivou pa tako i u prilog promovisanja urgentnog donošenja zakona koji zabranjuje proizvodnju, korišćenje i komercijalizaciju sintetičke hrane".

                                                   

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI:

    

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)