PROGNOZE MMF-a SVE SUMORNIJE: Pogoršanje svetske ekonomije

Novosti Onlajn

14. 11. 2022. u 08:44

IZGLEDI za svetsku ekonomiju danas su još sumorniji nego što su bili u oktobru, posebno u Evropi, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

ПРОГНОЗЕ ММФ-а СВЕ СУМОРНИЈЕ: Погоршање светске економије

MMF

Pogoršanje u MMF-u pripisuju strožoj monetarnoj politici kojom centralne banke pokušavaju obuzdati tvrdokorno visoku inflaciju, te slabašnom rastu u Kini, kontinuiranim poremećajima u nabavci i nesigurnom snabdevanju hranom zbog ruske invazije na Ukrajinu, javlja Rojters. Međunarodni je zajmodavac u oktobru blago snizio prognozu svetskog ekonomskog rasta u 2023. godini sa 2,9 na 2,7 posto.

Pokazatelji potvrđuju da su izgledi sumorniji, posebno u Evropi, objavio je MMF na blogu uoči samita čelnika grupe G20 u Indoneziji.

Strah od novih poskupljenja

Indeksi menadžera nabavke koji mere aktivnost u industriji i uslužnom sektoru signaliziraju slabost u većini velikih ekonomija u sastavu G20. Aktivnost klizi prema negativnom području, a inflacija je i dalje visoka, ističu u MMF-u.

Zaoštravanje energetske krize u Evropi ozbiljno bi naškodilo rastu i dodatno bi postaklo rast cena. Ako period visoke inflacije potraje, centralne banke mogle bi podići kamatne stope više no što se očekuje, a uslovi za finansiranje mogli bi biti pooštreni.

To donosi veći rizik dužničke krize za ranjive ekonomije, upozoravaju u MMF-u.

Tim rizicima pridružuju se i fragmentacija globalne ekonomije i vremenske nepogode, zaključuju.

(Al Jazeera)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)