EKONOMSKA PROGNOZA EVROPSKE KOMISIJE: 19 članica evrozone pada u recesiju

Novosti online

11. 11. 2022. u 13:41

EVROPSKA komisija objavila je prognozu ekonomskog rasta za narednu godinu po kojoj će 19 članica evrozone skliznuti u recesiju tokom zime, dok će se inflacija zadržati duže nego što se očekivalo zbog visokih cena energenata i pada kupovne moći potrošača, javlja AP.

ЕКОНОМСКА ПРОГНОЗА ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ: 19 чланица еврозоне пада у рецесију

Foto AP

Jesenja prognoza Evropske komisije predviđa ekonomski pad poslednja tri meseca ove i prvih meseci 2023. godine, navodeći da će visoke cene energenata, rastući troškovi života, visoke kamate i usporavanje globalne trgovine „gurnuti EU, evrozonu i većinu država članica u recesiju u poslednjem kvartalu ove godine“.

Prognoze rasta za celu 2023. godine su revidirane na 0,3 odsto sa 1,4 odsto, koliko su bile procene u julu. Inflacija će dostići cilj kasnije nego što se očekivalo, krajem godine, i ići će do 8,5 odsto u 2022. godini, odnosno do 6,1 odsto u 2023. godini u evrozoni.

To je povećanje od jedan odsto za 2022. godinu, odnosno više od dva odsto koliko se prognoziralo za 2023. godinu, navodi se u dokumentu Evropske komisije.

Evropska komisija prognozirala je da će stopa nezaposlenosti sa 6,8 odsto ove godine porasti na 7,2 odsto u 2023. godini, a onda se očekuje smanjenje na sedam odsto u 2024. godini.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)