BEZ NOVIH KONKURSA DOK NE ISPLATE STARE: Uplate za mleko za drugi i treći kvartal stižu do kraja godine

J. Su.

05. 11. 2022. u 08:21

PREMIJE za mleko, za drugi i treći kvartal 2021, biće isplaćene do kraja 2022. godine.

БЕЗ НОВИХ КОНКУРСА ДОК НЕ ИСПЛАТЕ СТАРЕ: Уплате за млеко за други и трећи квартал стижу до краја године

Foto N. Živanović

Ministarstvo poljoprivrede radi na uvođenju sistema elektronske uprave u agraru, što će doprineti bržoj obradi dokumentacije prispele na državne konkurse za poljoprivrednike, ali i ažurnijoj isplati sredstava, koji se dodeljuju po tom osnovu.

Resorna ministarka Jelena Tanasković razgovarala je i sa predstavnicima Saveza proizvođača agroprivrede Srbije, o aktuelnim problemima u agraru. Kako je rekao predsednik ovog udruženja Zoran Milićević, država neće otvarati nove konkurse za podsticaje, dok se ne iskontrolišu i ne isplate sve zaostale subvencije.

- Požalili smo se ministarstvu na neravnomernu isplatu premija za mleko - kazao je Milićević. - Pojedini proizvođači su dobili novac za treći kvartal, a nekima nije isplaćena premija ni za drugi. Tražili smo i državne podsticaje po grlu stoke i pomoć za nabavku priplodnog materijala. Stočni fond nam je uništen, a trebalo bi da se vratimo i na nekadašnje pozicije, kada smo izvozili mleko, mlečne proizvode i meso.

Kako je rekao Milićević, on je upoznao ministarku sa prekomernim uvozom svinja, prasadi, mesnih prerađevina i zamrznutog mesa. Svesni su da usvajanjem SSP naša zemlja ne može da zabrani uvoz, ali traže da se to redukuje i svede na manje količine. Uvoznici finansiraju stranu proizvodnju, a našu gase.

Foto: N. Skenderija

Jelena Tanasković

- Postoje i zlouoptrebe prilikom zakupa državne poljoprivredne zemlje, pa se dešava da je pojedinci uzmu, po pravu prečeg zakupa, a da nemaju stoku ili dovoljno grla stoke za površine koje uzimaju - istakao je Milićević. - Dešava se i da neki dobiju zemlju, pa je daju u podzakup. Stočarima, takođe, treba obezbediti više subvencionisanog goriva. I ovde ima zloupotreba. Pa ljudi koji su registrovali domaćinstva uzimaju gorivo na pumpama, a onda ne obrađuju zemlju, već ga preprodaju. Zato smo tražili da se ono izdaje po obradivim površinama, pa čak i da stočari dobiju veće količine dizela.

Ministarka je rekla, kako tvrdi Milićević, da će posle rebalansa agrarni budžet iznositi pet odsto državne kase.

- Tražili smo povećanje subvencija za nabavku novih priplodnih grla i premije za mleko, koja je ostala 10 dinara - objasnio je Milićević.

RADNA GRUPA PRED NOVU GODINU

SLEDEĆI sastanak sa članovima SPAS biće pred Novu godinu, kako bi se sumiralo šta je urađeno. Predsednik SPAS Zoran Milićević rekao je da su insistirali na formiranju radne grupe, koja bi se periodično sastajala i razmatrala tekuće probleme u agraru.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!