RUSIJA NASTAVLJA SVOJE UČEŠĆE U DOGOVORU O ŽITU: Moskva dobila pisane garancije od Kijeva

Novosti online

02. 11. 2022. u 11:32

RUSIJA nastavlja svoje učešće u istanbulskom sporazumu o hrani, pošto je dobila dovoljne garancije, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje.

РУСИЈА НАСТАВЉА СВОЈЕ УЧЕШЋЕ У ДОГОВОРУ О ЖИТУ: Москва добила писане гаранције од Кијева

Foto: Printscreen

Kijev je dao garancije da neće koristi koridor za izvoz žita u Crnom moru i ukrajinske luke za vođenje borbenih dejstava protiv Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Napomenuli su da se to dogodilo zahvaljujući posredovanju UN i Turske.

 -Od Ukrajine je bilo moguće dobiti potrebne pismene garancije da neće koristiti humanitarni koridor i ukrajinske luke, određene za izvoz poljoprivrednih proizvoda, za izvođenje vojnih operacija protiv Ruske Federacije- napominje Ministarstvo odbrane.

Rusija smatra da su garancije koje su u ovom trenutku dobijene dovoljne i nastavlja sa realizacijom sporazuma – Inicijative za bezbedan transport žita i hrane iz luka Ukrajine (Crnomorska inicijativa).

Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio da se danas nastavlja izvoz žita iz Ukrajine pomorskim humanitarnim koridorom.

 -Počevši od 12.00 časova po moskovskom vremenu, nastavljaju se isporuke žita- rekao je Erdogan, pozivajući se na telefonski razgovor ministara odbrane Turske i Rusije tokom koga je saopšteno da se isporuke žita nastavljaju.

Rusija je 29. oktobra obustavila učešće u „prehrambenom sporazumu“ nakon terorističkih napada ukrajinskih dronova na brodove Crnomorske flote u vodama kod Sevastopolja.

Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.

 

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)