POTROŠAČKE CENE RASTU: Od 1985. najviša inflacija u Francuskoj zabeležena u oktobru

Novosti online

31. 10. 2022. u 12:32

INFLACIJA potrošačkih cena u Francuskoj je u oktobru dostigla nove maksimume, pokazali su u petak podaci Nacionalnog instituta za statistiku i ekonomska istraživanja (Insee).

ПОТРОШАЧКЕ ЦЕНЕ РАСТУ: Од 1985. највиша инфлација у Француској забележена у октобру

Foto: Profimedia

Prema preliminarnim procenama, međugodišnji rast cena u zemlji dostigao je 6,2% odsto, premašivši julski maksimum od 6,1 odsto, prenosi RT.

Stopa je ranije usporila u avgustu i septembru nakon što je u julu dostigla najviši nivo od 1985. godine.

Agencija je navela da je bržu inflaciju u velikoj meri podstakli rast cena goriva, hrane i sirovina, kao i povećanje troškova proizvodnje.

Cene energenata su zabeležile najveći rast, od skoro 20 odsto, uprkos intervencijama vlade. Troškovi hrane su porasli za 12 odsto.

Insee predviđa dalji skok cena u decembru, uz prognozu inflacije od 6,6 odsto. Agencija bi trebalo da objavi poslednje oktobarsko očitavanje inflacije sredinom novembra.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)