SRBIJA SLEDI DE GOLOV PUT: Tijeri Marijani evropski poslanik za „Novosti“ - Divim se vašem izboru da ne uvedete sankcije Rusiji

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

31. 10. 2022. u 08:00

GODINAMA smo imali EU koja je pokušavala da zavede države, da pokaže da je to mesto prosperiteta.

СРБИЈА СЛЕДИ ДЕ ГОЛОВ ПУТ: Тијери Маријани европски посланик за „Новости“ - Дивим се вашем избору да не уведете санкције Русији

Foto EPA

Danas je taj slogan sve manje istinit. Sada, bez razlike da li se radi o članicama, ili kandidatima, reč je o stalnim uslovljavanjima.

To, u razgovoru za "Novosti", ističe Tijeri Marijani, evroposlanik i član poslaničke grupe "Identitet i demokratija".

* Kako gledate na to što EU od Srbije traži da uvede sankcije Rusiji?

- To je pokazatelj onoga što vas čeka, ukoliko postanete članica. Ako ne uradite ovo ili ono, nećete dobiti subvencije. Pogledajte šta se dešava s Poljskom i Mađarskom, ili pretnje Italiji. EU je prešla put od unije koja je utvrđivala ekonomski princip, do one koja nameće politički model.

* Koja je vaša reakcija na to što je Srbija smanjila usklađenost sa spoljnom politikom EU, sa 60 na 45 odsto u godinu dana?

- Vidim pre svega da Srbija nema želju da popusti pred evropskim pritiscima. Francuska je jedna od zemalja osnivača EU. General De Gol je želeo nezavisnu Evropu koja poštuje nacije. To je baš ona politika koju danas vodi Srbija i koja bi trebalo da se vodi.

* Možemo li da ostanemo praktično jedina evropska zemlja koja nije uvela sankcije Moskvi?

- Naravno! Sankcije danas primenjuje četrdesetak zemalja od dve stotine u svetu. Istina je da to traži napore, hrabrost, otpor. Zato se divim ovom izboru Srba.

Foto Privatna arhiva

* Da li rizikujemo da i sami dobijemo sankcije zbog toga?

- Ne mislim da će vam biti uvedene. Ono što rizikujete je da se evropska pomoć smanji. Ako i uvedete sankcije, posle će zahtevati da priznate Kosovo. Uostalom, to vam već traže.

* Šta Srbija treba uradi kada je reč o Kosovu?

- Ne nameravam da se mešam u unutrašnje stvari suverene zemlje. Srbima nije potreban savet stranaca. Shvatam da jedna država ne želi da menja svoju istoriju. Svaka zemlja treba da poštuje svoju istoriju. Kad bi neko, na primer, tražio nezavisnost Korzike, o tome bi trebalo da odlučuje francuski narod, a ne EU.

* Preti li nam izolacija od EU ukoliko ne priznamo Kosovo?

- Postoji sve više zemalja koje ne žele ovakvu evropsku politiku. Da bi se primenile određene mere, potreban je konsenzus. A on danas ne postoji. Uz to, pet zemalja nije priznalo Kosovo. Paradoksalno je to onda tražiti od Srbije. Zato mislim da ne rizikujete izolaciju. Ali, postojaće pritisci. Danas smo svedoci ubrzavanja istorije zbog rata u Ukrajini.

* Strahujete li od ponovnih izbijanja sukoba na Kosovu?

- Naravno. Sve je moguće.

MAJDAN

* SANKCIJE se traže kao odgovor na rat u Ukrajini.

- Makron je rekao papi da izvrši pritisak na Bajdena i Putina. Nije tražio da pritisne Zelenskog, niti EU. EU i Ukrajina su danas uslovljene američkim ponašanjem. Ne šaljemo vojnike, ali nalazimo se u ekonomskom ratu. Žalim zbog toga što EU nije uspela da ostvari poštovanje sporazuma iz Minska, jer sada bismo imali mir.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)