"IAKO SE RUSIJA KOLEBA" Erdogan o problemima u prehrambenom sporazumu - "Nastavićemo da služimo čovečanstvu"

Novosti online

31. 10. 2022. u 11:16

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će Ankara nastaviti da se pridržava uslova prehrambenog sporazuma, uprkos oklevanju Rusije.

ИАКО СЕ РУСИЈА КОЛЕБА Ердоган о проблемима у прехрамбеном споразуму - Наставићемо да служимо човечанству

Foto: AP Photo/Darko Bandic

Prema rečima turskog lidera, pšenica proizvedena na teritorijama Ukrajine i Rusije treba da ide u one zemlje koje su se suočile sa glađu. Predsednik je napomenuo da je zahvaljujući zajedničkom mehanizmu stvorenom u okviru sporazuma između Turske, Ukrajine, Rusije i UN ukrajinska pšenica postala dostupna celom svetu i pomogla da se smanji prehrambena kriza.

- Iako se oko ovoga Rusija koleba zbog nedostatka istih mogućnosti za sebe, mi ćemo nastaviti da dajemo sve od sebe da služimo čovečanstvu - rekao je Erdogan.

Kako javlja Rojters, pozivajući se na izvor iz UN, Turska i UN nastavili su inspekciju brodova u okviru prehrambenog sporazuma nakon što se Rusija povukla iz njega.

Francuski ministar poljoprivrede Mark Feno saopštio je radiju RMC da Pariz radi na alternativnim opcijama za izvoz ukrajinskog žita.

- Radimo na evropskom nivou, imao sam niz pregovora sa kolegama o ovom pitanju - rekao je Feno.

- Ako žito ne može da se izvozi morem, može se izvoziti kopnom - dodao je on.

Prema njegovim rečima, kao alternativa morskom putu razmatraju se opcije za izvoz žitarica preko Rumunije i Poljske.

Rusija je 29. oktobra objavila da je obustavila učešća u „prehrambenom sporazumu“ UN, koji obezbeđuje izvoz proizvoda iz ukrajinskih luka zbog terorističkih napada ukrajinskih dronova na brodove Crnomorske flote u vodama kod Sevastopolja. Osim toga, Rusija je tražila da se 31. oktobra organizuje zasedanje Saveta bezbednosti UN.

Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.

(Sputnjik)

 

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ: Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu