ZLOUPOTREBA OGRANIČENE CENE GASA: Kubik plaćali 36 dinara, a zaradili šest miliona evra

E. B. T.

20. 10. 2022. u 08:09 >> 11:18

POJEDINE kompanije u Srbiji, koje su zloupotrebile ograničenu cenu gasa na našem tržištu i izvozile ga u Hrvatsku i Bugarsku, za tri nedelje su zaradile 2,9 miliona evra, a do sada, ukupno 5,9 miliona evra. Tako su prodale više od 10 miliona kubnih metara plavog goriva.

ЗЛОУПОТРЕБА ОГРАНИЧЕНЕ ЦЕНЕ ГАСА: Kубик плаћали 36 динара, а зарадили шест милиона евра

Foto Promo

Kao što su "Novosti" pisale, te firme su iskoristile meru kojom je država zaštitila privredu i građane od posledica energetske krize. Prema Vladinoj uredbi ograničena cena plavog goriva odnosila se isključivo na količine koje su namenjene za potrošnju u Srbiji. Međutim, kompanije su tako subvencionisan gas, u formi komprimovanog prirodnog gasa (KPG), prodavale pojedinim zemljama Evropske unije. Ovo je razlog, što je Vlada Srbije u ponedeljak donela odluku da do kraja oktobra zabrani izvoz i iznošenje prirodnog gasa kako bi zaštitila domaće tržište. Taj privremeni embargo odnosi se upravo na KPG koji se upotrebljava i kao energent i kao motorno gorivo.

Kako saznajemo, od 6. septembra izvoz KPG je porastao za 77 odsto po neto masi, odnosno 80 procenata po vrednosti u evrima. Te kompanije su za tri nedelje prodale pet miliona kubnih metara gasa, a do sada više od 10 miliona kubika. Poređenja radi, to je ukupna dnevna potrošnja naše zemlje, i domaćinstava i privrede, tokom hladnijeg zimskog vremena.

- Oni su izvozili kilogram KPG po 0,82 evra, a za jedan kilogram je potrebno 1,4 kubika gasa - navodi naš sagovornik.

- Kubik su kupovali po ograničenoj ceni od 36 dinara.

Prema naftnoj formuli koja je definisana gasnim sporazumom sa Rusijom, Srbija u ovom poslednjem kvartalu plavo gorivo plaća 420 dolara za 1.000 kubnih metara. Dakle, država kupuje kubik za 0,42 dolara, odnosno 0,426 evra. Istovremeno, ove kompanije taj kubik, po subvencionisanoj ceni, plaćaju 36 dinara, odnosno 0,30 evra. To znači da im je za kilogram potrebno 50,4 dinara, odnosno 0,42 evra, a prodavali su ga duplo skuplje, za 0,82 evra. Izvezli su ukupno više od sedam miliona kilograma i zaradili 5,9 miliona evra.

Komprimovani prirodni gas, Foto shutterstock

- Srbija je od uvoznika KPG, postala izvoznik, ali ne zato što su firme postale efikasne i konkurentne, nego zato što su koristile prirodni gas po ograničenim cenama, a onda ga izvozile - objašnjava dobar poznavalac energetskih prilika na tržištu.

- Taj subvencionisani energent je ulazna komponenta za dobijanje KPG. Dakle, to ga čini jeftinijim.

KPG je isti gas koji u Srbiju stiže cevovodom "Turski tok", zatim se komprimuje, odnosno sabija, pakuje u boce i prevozi specijalizovanim kamionima, tzv. trejlerima. Uglavnom ga koristi privreda, jer je KPG, posle prirodnog gasa iz cevovoda, nejekonomičniji energent u industrijskoj proizvodnji. Svako ko se ne nalazi na gasnom sistemu može da upotrebljava baterije komprimovanog gasa kao energent.

ERDOGAN: HAB UGOVOREN SA PUTINOM

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je da se dogovorio sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom da se u toj zemlji formira gasno čvorište i da Evropa može odatle da uzima gas. On je to rekao juče na sastanku svoje stranke u parlamentu. Kao što su "Novosti" ranije prenele pisanje turskih medija, naučnici u toj zemlji su razradili projekat ovog gasnog haba koji predviđa izgradnju tri gasovoda, a jedan krak bi išao preko Srbije. Naši stručnjaci ocenjuju da je to dobro za nas, jer bi država zaradila od naplate tranzitnih taksa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini