KRAĐA DRVETA POSTALA OZBILJAN BIZNIS U NEMAČKOJ: Sa 60 evra cena kubika ogrevnog drveta skočila na 200 evra

P. Z. S. / ria.ru

17. 10. 2022. u 22:24

SVE više i više drveta se krade iz nemačkih šuma usred visokih cena energenata i nestašice ogrevnog drveta, preneo je portal nemačkog informativnog programa Tagesšau.

КРАЂА ДРВЕТА ПОСТАЛА ОЗБИЉАН БИЗНИС У НЕМАЧКОЈ: Са 60 евра цена кубика огревног дрвета скочила на 200 евра

Foto: MUP


-Zbog nedavnog rasta cena energenata, ogrevno drvo je doživelo renesansu. Ogrevno drvo je takođe postalo skupo i traženo je u ovom trenutku. Mnogi prodavci ga sada snabdevaju samo stalnim kupcima, a cene i dalje rastu, portal beleške. Dakle, prema njegovim rečima, ako je 2021. godine kubni metar punog drveta koštao 60-70 evra, sada neke ponude dostižu i 200 evra.

U kontekstu ovih događaja, sve su učestalije krađe drvne građe u šumi. Na primer, Adalbert Koh, predstavnik regionalnog odeljenja za šumarstvo Minstera, govorio je o njima za Tagesšau. On je objasnio da ono što mnogi verovatno ne znaju jeste da je izvoz drveta nelegalan zbog toga što pripada vlasnicima šuma. A svako ko ga jednostavno uzme podleže krivičnom gonjenju.

-U našem šumarstvu je oko 85 odsto privatnih šuma. Dakle, šuma ne pripada građanima, gde možete pomisliti da je drvo uobičajeno. Ne, ovo je definitivno krađa, rekao je Koh.

Kako je dodalo odeljenje za šumarstvo savezne države Severna Rajna-Vestfalija, ima i profesionalnih kradljivaca drveta koji su iz šume iznosili cele kamione. Prema portparolu agencije Gero Hute-von-Esen, krađa drva iz šume je krivično delo koje podrazumeva velike novčane kazne, a u nekim slučajevima čak i zatvorsku kaznu. S tim u vezi, agencija koristi tehnologiju GPS tragača u odabranim oblastima, što može pomoći u hvatanju kradljivaca drveta na mestu zločina.

Takođe, odeljenje za šumarstvo savezne države Severna Rajna-Vestfalija prijavilo je medijima slučajeve sakupljanja suvog drveta koje leži na zemlji kako bi se koristilo kao ogrevno drvo. Kako je objasnila portparol agencije Nikol Fidler, ljudi verovatno ne shvataju da i oni čine krivično delo i štete šumi. Prema njegovim rečima, drvo koje leži značajno je za očuvanje ekosistema, jer obezbeđuje hranu i stanište za različite mikroorganizme, a takođe pomaže u akumulaciji CO2 i vlage.

Udruženje vlasnika šuma u ​​Berlinu zatražilo je milione evra odštete koju su prouzrokovali kradljivci drveta, primećuju novine. Istovremeno, precizira se da je u nekim slučajevima sakupljanje ogrevnog drveta i dalje dozvoljeno, informacije o tome mogu se naći u šumarskom zakonodavstvu relevantnih saveznih država.

BONUS VIDEO - NOVI BEOGRAD – SURČIN: Više od 300 radnika sa 220 mašina radi na projektu od 58 miliona evra

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)