IZGUBILI SMO 3,7 MILIONA EVRA: Godišnji izveštaj EK o napretku naše zemlje u vezi sa poglavljem 11 - poljoprivreda i ruralni razvoj

E. R.

17. 10. 2022. u 10:21

SRBIJA je zbog kašnjenja u isplatama, po IPARD 2 programu u 2021. godini, izgubila 3,7 miliona evra, uz značajan rizik od daljih gubitaka u ovoj i narednoj godini.

ИЗГУБИЛИ СМО 3,7 МИЛИОНА ЕВРА: Годишњи извештај ЕК о напретку наше земље у вези са поглављем 11 - пољопривреда и рурални развој

Raste organska proizvodnja, Foto Tanjug

Ovo je samo deo godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u vezi sa Poglavljem 11 - poljoprivreda i ruralni razvoj. Kako se navodi, naša država ima određen nivo pripremljenosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

- Neki napredak je postignut, naročito kroz donošenje izmena i dopuna Zakona o poljoprivredi u novembru 2021. godine - navodi se u izveštaju Evropske komisije.

Spominje se i da zajednička poljoprivredna politika EU podržava poljoprivrednike i ruralni razvoj. Da bi ovo uspelo, potreban je jak sistem upravljanja i kontrole. Uz to, navode evropski stručnjaci, treba hitno završiti digitalizaciju i početi sa elektronskom obradom zahteva. Srbija treba da ubrza uspostavljanje integrisane administracije, ali i prelazak sa ručne na elektronsku obradu zahteva.

Bez novih odlaganja treba da se završi nabavka softvera za sistem identifikacije zemljišnih parcela. To je preduslov za početak IPA 2021.

- Treba zaposliti još 99 ljudi u IPARD organizaciju - ističu u saopštenju.

- Kada je reč o ruralnom razvoju, Srbiji su povereni poslovi izvršenja budžeta za četiri mere u okviru IPARD dva programa. Potrošnja EU sredstava u okviru IPARD treba da bude prioritet, kako bi se izbegla finansijska poništavanja obaveza. Takođe, i popunjavanje upražnjenih radnih mesta je neophodno za poboljšanu i blagovremenu obradu IPARD aplikacija.

Nisu usvojeni propisi o kvalitetu

KADA je reč o kvalitetu, kašnjenje u usvajanju zakonodavstva koje se tiče poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, usporava razvoj sektora.

Površina pod organskom proizvodnjom raste, a najviše kod voća. Čeka se i na usvajanje zakonodavstva o organskoj proizvodnji, što je urađeno u skladu sa standardima u Evropskoj uniji, ističe se u izveštaju.

BONUS VIDEO - NOVI BEOGRAD – SURČIN: Više od 300 radnika sa 220 mašina radi na projektu od 58 miliona evra

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona