ALTERNATIVA, ALI I VELIKI PROBLEM: Šta će zameniti "Severni tok 2"?

Novosti online

15. 09. 2022. u 21:11

GASOVOD „Snaga Sibira 2“ koji se nalazi između gasnih nalazišta u Sibiru i Sinđan-Ujgurskog autonomnog regiona na zapadu Kine mogao bi da postane faktička zamena za gasovod „Severni tok 2“, izjavio je potpredsednik vlade Rusije Aleksandar Novak u intervjuu za „Rusija 1“.

АЛТЕРНАТИВА, АЛИ И ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ: Шта ће заменити Северни ток 2?

Foto: Profimedia

Gasovod „Snaga Sibira 2“ je planirano da bude završen 2030. godine.

Kako je pojasnio stručnjak Instituta za razvoj tehnologija „TEK“ Kiril Rodionov, šanse za uspešno puštanje u eksploataciju tog gasovoda i dalje su veće, nego za realizaciju alternativnih projekata za proširenje izvoznih gasnih kapaciteta na račun izgradnje postrojenja za proizvodnju tečnog naftnog gasa (TNG). Razlog je zabrana isporuke Rusiji opreme za proizvodnju velikih kapaciteta TNG .

Pored toga, kako je istakao Rodionov, izgradnja gasovoda ima svoje nedostatke zbog povlašćenog kupca koji može da diktira cenu, zbog čega bi prihodi od prodaje gasa Kini bili manji od izvoza u Evropsku uniju.

Gasovod „Snaga Sibira“

Prve isporuke ruskog gasa u Kinu gasovodom „Snaga Sibira“ počele su krajem 2019. godine. Sledeće godine su isporuke dostigle 4,1 milijardi kubnih metara gasa, a 2021. godine su porasle za 2,5 puta – na 10,5 milijarde kubnih metara.

„Gasprom“ je početkom februara 2022. godine potpisao drugi dugoročni ugovor sa CNPC za izvoz preko dalekoistočne rute. Ukupan obim isporuka porašće na 48 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Uzimajući u obzir ruski gasovod „Snaga Sibira 2“ i njegov nastavak preko Mongolije – gasovod „Sojuz Vostok“ – izvoz gasa u Kinu mogao bi da se poveća za još 50 milijardi kubnih metara godišnje.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade