BRITANSKI POLITIČAR PORUČIO SUGRAĐANIMA POGOĐENIM KRIZOM: Zarađujte više ili trošite manje

P. Z. S. / ria.ru

04. 10. 2022. u 20:41

PREDSEDNIK Konzervativne partije Velike Britanije Džejk Beri izazvao je nalet kritika u javnosti, savetujući onima koji su pogođeni finansijskom krizom da troše manje ili zarađuju više, piše Independent.

БРИТАНСКИ ПОЛИТИЧАР ПОРУЧИО СУГРАЂАНИМА ПОГОЂЕНИМ КРИЗОМ: Зарађујте више или трошите мање

Foto Tanjug/AP


Na Skaj njuzu u nedelju, Beri je upitan o ekonomskoj strategiji vlade Liz Trus usred sve veće uznemirenosti javnosti.

-Ljudi treba da shvate da ako su im računi skočili, onda treba ili da smanje troškove, ili da dobiju povećanje plata, ili da nađu novi posao, odgovorio je političar.

Kako navodi Independent, konzervativna partija je oštro kritikovana. Reči su nazvane "grubom okrutnošću", a portparolka sindikata Kristina Makeni zaključila je da bi, ako bi Britanci poslušali savet, bolnice i škole širom zemlje odmah bile prazne.

Ranije je šef Ministarstva finansija Kvazi Kvarteng predstavio u parlamentu „plan podrške” privredi zemlje, koji podrazumeva smanjenje poreza velikih razmera. Kvarteng je najavio ukidanje planiranog povećanja poreza na dobit preduzeća na 25 odsto sa prethodnih 19 odsto. Nakon toga, prinos petogodišnjih državnih obveznica u Velikoj Britaniji porastao je na najviši nivo od 2008. godine od 4,6 odsto, što znači smanjenje tražnje za britanskim dužničkim hartijama od vrednosti. Trusova vlada se suočila sa naletom kritika.

Zapadne zemlje, uključujući Veliku Britaniju, suočene su sa rastom cena energenata i porastom inflacije zbog uvođenja sankcija Moskvi i politike napuštanja ruskog goriva. U kontekstu poskupljenja goriva, pre svega gasa, industrija u Evropi je u velikoj meri izgubila svoje konkurentske prednosti, što se odrazilo i na druge sektore privrede. U Sjedinjenim Državama i evropskim zemljama zabeležena je rekordna inflacija, kakva nije viđena u poslednjim decenijama.

BONUS VIDEO - DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILj: Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni