SELA NAPUNILA DEČJA GRAJA: Rekordno interesovanje za program dodele novca mladima za kupovinu napuštenih kuća širom Srbije

B. Ca.

19. 09. 2022. u 17:00

OTKAKO je prošle godine pokrenut projekat poklanjanja kuća na selu mladima, već je 1.101 seosko domaćinstvo sa okućnicom useljeno.

СЕЛА НАПУНИЛА ДЕЧЈА ГРАЈА: Рекордно интересовање за програм доделе новца младима за куповину напуштених кућа широм Србије

Foto: Foto Ministarstvo za brigu o selu

Ovaj Program Ministarstva za brigu o selu obara rekorde interesovanja. Za javni konkurs za dodelu sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom koji je otvoren do 1. novembra, prijave ne jenjavaju. U svakom trenutku je oko 500 zahteva u proceduri.

Ministar Milan Krkobabić posetio je pre nekoliko dana domaćine u okolini Dimitrovgrada, gde je čak devet porodica svoj krov nad glavom steklo uz pomoć ovog programa.

Samo u jednoj ulici sela Željuša oživele su tri napuštene kuće, u kojima se sada budi osmoro mališana, a još dve porodice podnele su zahtev. Do pre dve godine taj drum je bio pust, bez uličnog osvetljenja i asfalta, a sad ga krasi vesela dečja graja.

- Tako izgleda u praksi program dodele novca za kupovinu napuštenih seoskih kuća - rekao je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić. - Ljudi iz opštine su spremni da zajedno sa onima koji žele da dobiju krov nad glavom traže kuće i to daje rezultat.

Samohrana majka blizanaca Jelena Ranđelov, na svojih pet ari okućnice uzgaja papriku, a pravi i proizvode od nje.

NAJVEĆA OKUĆNICA U ŠAPCU

KADA je nedavno dodeljeno poslednjih 100 kuća, čak 82 mališana je dobilo svoj krov nad glavom. Prosek godina novih vlasnika kuća je 29, a najmlađi supružnici imaju 18 i 23 godine. Najveća kuća u apatinskom selu Prigrevica ima 205 kvadrata i još toliko pomoćnih objekata, na 14 ari placa. Kuća sa najvećom okućnicom od 1,3 hektara nalazi se u opštini Šabac u selu Pridvorina, a najjeftinija nekretnina staje 539.000 dinara i ujedno je i najmanja - 39 kvadrata i osam ari placa u šidskom selu Ilinci.

- Gotovo 30 godina sam bila podstanar i nikada ne bih skupila dovoljno novca za svoj krov nad glavom, a sada mi se san ostvario - poručila je Jelena.

Zahvaljujući programu dodele praznih seoskih kuća u Pirotskom okrugu ukupno 33 objekta ima nove vlasnike. Osim toga, meštani su preko drugog programa ovog Ministarstva dobili i minibus za prevoz do opštine i unutar sela. Ukupno je za žitelje oko 400 sela do sada dodeljeno 35 minibusa i obezbeđen besplatan prevoz.

Preko konkursa Ministarstva za brigu o selu, u ukupnom novčanom iznosu od milion dinara, realizovana je i manifestacija "Miholjski susreti sela", organizovana prošle i ove godine kojom je dodatno pospešeno oživljavanje sela kulturnim i sportskim sadržajima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima