EVROPSKA UNIJA BI SE MOGLA SUOČITI SA RECESIJOM: Evropski komesar za privredu poručuje da dosta toga zavisi od Putina

Novosti online

08. 09. 2022. u 15:19

EVROPSKA unija bi mogla da se suoči sa recesijom usled rekordno visokih cena gasa, jer će predstojeća zima verovatno biti "jedna od najgorih u istoriji", rekao je evropski komesar za privredu Paolo Đentiloni u intervjuu za "Der Špigel" u četvrtak.

ЕВРОПСКА УНИЈА БИ СЕ МОГЛА СУОЧИТИ СА РЕЦЕСИЈОМ: Европски комесар за привреду поручује да доста тога зависи од Путина

Foto:AP/Sara Spirković

- To niko ne može isključiti. Trenutna inflacija će baciti našu ekonomiju u teško stanje, a predstojeća zima bi mogla da bude jedna od najgorih u istoriji. Proživljavamo neizvesnost bez presedana. Ali brojke za ekonomiju EU u celini su i dalje pozitivne, a stanje na tržištu rada je dobro - rekao je bivši ministar spoljnih poslova Italije.


Đentiloni kaže da će neke zemlje EU morati da racionalizuju potrošnju gasa.

- Zavisi od toga kakve odluke donosi ruski predsednik Vladimir Putin i kako se sami ponašamo. Moramo da štedimo energiju, iako vidimo dobar napredak u tome kako se pune skladišta gasa - rekao je političar i dodao da je situacija veoma različita u zemljama EU.

Vlade zemalja članica EU već preduzimaju pojedine mere. Do kraja avgusta, novac jednak skoro 1% BDP-a EU bio je namenjen za rešavanje energetske krize, a do kraja godine finansiranje bi moglo porasti i dostići 2% BDP-a.

BONUS VIDEO: Ruska moć na vojnoj vežbi "Vostok 2022"
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a