PRIPREMA SE ODGOVOR NA MANJAK MLEKA: Država do kraja nedelje donosi nove mere kako bi se sredilo tržište

J. Su.

06. 09. 2022. u 08:00

ZBOG uvećanih troškova proizvodnje sirovog mleka, rasta cene hraniva, i suše, koja je pogodila našu zemlju, smanjena je proizvodnja sirovog mleka. Samim tim, smanjen je i otkup. Poremećaj na tržištu mleka jeste nastao kao posledica ovih okolnosti, ali nikako nije u dimenzijama koje ugrožavaju kontinuirano snabdevanje tržišta naše zemlje mlekom i mlečnim proizvodima.

ПРИПРЕМА СЕ ОДГОВОР НА МАЊАК МЛЕКА: Држава до краја недеље доноси нове мере како би се средило тржиште

Foto: Ž. Knežević

Ovako za "Novosti" komentariše kompanija "Imlek" trenutno stanje i prazne rafove, na kojima može da se nađe tek pokoja litra mleka.

- Navodne nestašice delimično su uzrokovane i povećanom potražnjom i kupovinom, usled glasina da mleka neće biti - ističu u "Imleku". - Razloga za brigu, da će doći do trajne nestašice mleka - nema.

Inače, Vlada Srbije nedavno je produžila važenje uredbe o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica. To znači da je nova maksimalna maloprodajna cena dugotrajnog mleka, sa 2,8 procenata mlečne masti 119,99, dinara. Do tada je moglo da se prodaje za najviše 113,99 dinara.

Kako nezvanično saznajemo, država bi mogla ovih dana da donese nove mere, kako bi se poremećaj na tržištu mleka sredio. Poslednjih nedelja, mnoge građane su iznenadile gotovo prazne police na kojima su ostala biljna mleka, čokoladna i tek pokoje obično belo iz uvoza. 

Upravo je i najveća nestašica dugotrajnog mleka, sa 2,8 odsto mlečne masti. U pojedinim radnjama trgovci su ograničili da može samo litar da se uzme, ne bi li malo "smirili" situaciju, koja neverovatno podseća na ono što se dogodilo pre nekoliko meseci sa šećerom. Stočari u Srbiji kategorični su da mleka nema i da ga neće ni biti. I da problem nije od juče, već se na njega ukazivalo više od 10 godina.

Foto: Ž. Knežević

- Građani bi trebalo da dođu kod nas na farmu da kupe mleko, pravo, domaće, za 100 dinara, skuvaju ga i piju - kaže Sanja Bugarski, predsednik Saveza udruženja odgajivača goveda. - Mleka jednostavno nema i neće ga biti. Ovde još imamo cenu mleka u Srbiji od nepunih 40 evrocenti, a u EU to je 65. Prerađivači su bezobzirni prema nama. Određuju sami kvalitet mleka, na osnovu njega i plaćaju, navodno, pa određuju i cenovnik naših proizvoda. Uz to, državne subvencije kasne, a i kada ih dobijemo, nekako samo "prođu" kroz naše račune, jer su mlekare ukalkulisale to u svoju osnovnu cenu.

NISMO VELIKI POTROŠAČI

POTROŠNjA mleka u Srbiji svedena je na 200 kilograma mleka i mlečnih proizvoda po glavi stanovnika godišnje. Opada proizvodnja i potrošnja mleka, a time i sira. Godišnja proizvodnja sira je oko 60.000 tona, rekao nam je Branislav Gulan, agroanalitičar. Niska potrošnja je i rezultat pada standarda velikog broja građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti