CENE GASA ĆE NASTAVITI DA RASTU: Rusi upozoravaju - Prekršeni uslovi ugovora za remont opreme gasovoda „Severni tok“

Novosti onlajn

04. 09. 2022. u 18:20

USLOVI ugovora za remont i transport opreme „Severnog toka“ su prekršeni, ali je kompanija „Simens enerdži“ dužna da ispuni uslove ugovora za održavanje turbina, izjavio je potpredsednik Vlade Rusije Aleksandar Novak u intervjuu televiziji „Rusija 1“.

ЦЕНЕ ГАСА ЋЕ НАСТАВИТИ ДА РАСТУ: Руси упозоравају - Прекршени услови уговора за ремонт опреме гасовода „Северни ток“

Foto Arhiva

On je opovrgao informacije da ruska strana ciljno odbija da prihvati turbinu „Severnog toka“ kako bi ograničila isporuke.

- Trenutno je celokupan problem na drugoj strani. Jer su u potpunosti prekršeni svi uslovi iz ugovora o remontu i uslovi za transport opreme. Osim toga, uvedene su sankcije Kanade, kao i sankcije Evropske unije na opremu. Zato je potrebno da rad usklade sa uslovima iz ugovora kako bi oprema mogla da funkcioniše - rekao je Novak.

Moguć novi skok cena

Zimska sezona na Severnoj hemisferi sa velikim brojem nepredviđenih faktora može da dovede do novog skoka cena na tržištu, naveo je potpredsednik Vlade Rusije i dodao da je energetska politika EU dovela do trenutnih sankcija na tržištu, kao i da kratkovida politika dovodi do kolapsa na energetskim tržištima Evrope.

- To nije još uvek granica, jer je još uvek toplo, zima je pred nama, a mnogo je nepredvidljivih stvari - upozorio je on.

Nije isključio mogućnost da će cene gasa nastaviti da rastu.

Istorijski maksimum cena gasa u Evropi je zabeležen 7. marta 2022. godine, kada je cena aprilskih fjučersa bila 3.898 dolara. Krajem avgusta je cena gasa bila veća od 3.500 dolara za hiljadu kubnih metara.

Foto EPA

Situacija u svetu neće uticati na domaće cene

Pouzdane isporuke gasa po dostupnim cenama su konkurentska prednost Rusije, podvukao je Novak i naveo da će Rusija garantovano imati i grejanje i struju, kao i da cene u svetu neće uticati na cenu gasa za ruske potrošače.

- To ni na koji način ne utiče i neće uticati, jer u Rusiji cene gasa za domaće tržište reguliše država. Na primer, poslednjih godina su one porasle za tri do pet odsto. Čak, u većini slučajeva su tri odsto. Ako uporedimo, naša cena gasa za 1.000 kubnih metara je 70-80 dolara za industriju, a za građane je još jeftinija. Na evropskim berzama je oko 3.000 dolara za hiljadu kubnih metara. Razlika je 40 puta i to predstavlja našu konkurentsku prednost - rekao je potpredsednik Vlade Rusije.

Remont pod sankcijama

Na kompresorskoj stanici „Portova“, odakle se gas šalje u „Severni tok“, je postavljen gasni motor „Rols-rojs“, koji je sada preuzeo „Simens“. Od decembra 2021. godine je „Simensova“ gasna turbina bila na kapitalnom remontu u fabrici u Montrealu i trebalo je da bude vraćena u maju, ali je zadržana u Kanadi zbog sankcija protiv „Gasproma“.

Kanada je po molbi Nemačke dala dozvolu da se turbina izveze sa teritorije, ali to nije u skladu sa ugovorom „Gasproma“ i „Simensa“. Dozvolu je izdala kompanija „Simens enerdži Kanada limitid“ sa kojom „Gasprom“ nema ugovor. Poslata iz Kanade u Nemačku, a ne u Rusiju. U slučaju da se iz Nemačke pošalje u Rusiju, to se onda može smatrati kao narušavanje kanadskih sankcija. S obzirom da se turbina našla u Evropi, ona je pod sankcijama EU, na osnovu uredbe ES 833/2014 kojom se zabranjuje isporuka Rusiji.
Jedina gasna turbina koja radi SP1 je zaustavljena 31. avgusta zbog redovnog tehničkog remonta. Prilikom inspekcije je otkriveno curenje ulja, a Federalna služba za ekološki i tehnološki nadzor (Rostehnadzor) je zabranila dalju eksploataciju gasovoda pre nego što se ne otklone sve nepravilnosti.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

BORBE U REGIONU HARKOVA: Pogledajte akciju ruske oklopne divizije i pripadnika Nacionalne garde

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)