TOALET-PAPIR SVE "ZLATNIJI": Proizvođači od 1. septembra opet podižu cene za još 10 odsto

B. Caranović

31. 08. 2022. u 10:30

NA spisku obaveznih mesečnih potrepština koje se cenom približavaju najskupljim stavkama kućnog budžeta, poslednjih meseci našao se i toalet-papir.

ТОАЛЕТ-ПАПИР СВЕ ЗЛАТНИЈИ: Произвођачи од 1. септембра опет подижу цене за још 10 одсто

Luksuz i odlazak u toalet, Foto P. Milošević

Građani se na društvenim mrežama povodom niza poskupljenja ve-ce papira ogorčeno šale da je postao luksuzna roba. U zavisnosti od broja rolni, proizvođača i kvaliteta, cene paketa u trgovinama širom Srbije su od oko 150 do 500 dinara, četiri rolne, od 300 do preko 900 za 10, dok su veća pakovanja i više od 1.200 dinara.

Osim što je od prošle godine ova namirnica poskupela gotovo dvostruko, od 1. septembra spremaju novo poskupljenje - za još 10 procenata. Kako nezvanično objašnjavaju, razlog je skok cene celuloze koja se uvozi, a osnovna je sirovina od koje se proizvodi ovaj obavezni toaletni aksesoar.

Prema izjavi Nataše Govedarice, sekretara Udruženja za šumarstvo, preradu drveta i industriju nameštaja i papira Privredne komore Srbije, na cene toalet-papira svakako je uticala cena repromaterijala za ceo toaletni program koja je značajno veća u odnosu na prošlu godinu.

- Drastično je skočila cena celuloze u poslednjih nekoliko meseci, tako da ne treba da iznenađuje i poskupljenje gotovih proizvoda - kaže Govedarica. - Od nje se ne pravi samo toalet-papir, već i salvete, ubrusi i cela paleta proizvoda. Sukob u Ukrajini, koji je uticao na energetsku krizu i poskupljenje struje, doveo je do toga da proizvodnja poskupi.

Proizvođači pak najbolje znaju koji su sve inputi poskupeli, i uticali na veće cene toalet-papira.

Naime, u korenu i ovog problema je energetska kriza. Kako stručnjaci objašnjavaju, poskupljenje energenata uslovljava veću cenu sirovina, pa samim tim, u ovom slučaju je to celuloza koja konstantno poskupljuje. Domaće firme celulozu uvoze iz Slovačke, Belorusije, Bugarske, Nemačke, Španije, a njena cena je od prošle godine porasla više puta.

- Cena celuloze je sa 900 evra po toni, odavno prešišala 1.500 evra. I transport i ambalaža takođe idu naviše, što je posredno uticalo na cenu samog toalet-papira - kažu prozivođači nezvanično. - Sa druge strane, veliki problem je nastao i u drvnoj industriji, jer vlada velika nestašica, a Rusi su najavili da zabranjuju izvoz trupaca, još pre rata.

Poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku za indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda iz uvoza pokazuju da su proizvodi od papira i proizvodnja papira poskupeli za 36 odsto u odnosu na prošlogodišnji prosek. U prodavnicama su, međutim, proizvodi iz ove stavke, među kojima su i salvete, papirne maramice i ubrusi, sada skuplji i mnogo više.

Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da se u Srbiji proizvodnjom predmeta od papira za ličnu upotrebu bavi 313 firmi. Od nove godine, ovaj proizvod je više puta menjao cenu, a kako stvari stoje uskoro se spremaju i nove cifre na rafovima.

OTANjILE I ROLNE

UPOREDO sa rastom cena, potrošači se žale na lošiji kvalitet ovih proizvoda.

- Ne samo da je ve-ce papir sve skuplji, nego su se rolne smanjile, suzile, a karton u sredini porastao - kaže nam Beograđanka Zorica Pavić. - Pojedini proizvođači su očigledno smanjili gabarite proizvoda i sve češće primećujem neke mini-verzije ovog proizvoda.

Potvrda ovog utiska je nedavna objava kompanije "Proktor i Gembl" da su smanjili svoje mega rolne sa 264 lista na 244, odnosno 396 na 366 listova, da bi ostali konkurentni.

NESTAŠICA CELULOZE ZBOG RATA

TOALET-PAPIR je poskupeo i u drugim zemljama iz istog razloga, čiji su uzroci pre svega u ratu u Ukrajini. Poslednjih dana hrvatski mediji su brujali o "paprenom" toaletnom aksesoaru.

- Ve-ce papir se proizvodi od celuloze, za to je potrebno puno energije, a gas je skup, pa je poskupelo sve od papira - pišu hrvatski portali. - Energenti su sve skuplji, celuloza od koje se pravi papir takođe je sve skuplja, a pravi problem će nastupiti kada celuloze koje je sve manje, više uopšte ne bude na tržištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega