"AMERIKA JE VEĆ IZGUBILA" Publicista Nešenel interesta navodi da će Putin i Si obuzdati dominaciju SAD na globalnom nivou

Novosti online

22. 08. 2022. u 09:36

SAD će biti na strateškom gubitku, bez obzira na ishod sukoba u Ukrajini, piše Ramon Marks za "Nešenel interest", prenose RIA Novosti.

АМЕРИКА ЈЕ ВЕЋ ИЗГУБИЛА Публициста Нешенел интереста наводи да ће Путин и Си обуздати доминацију САД на глобалном нивоу

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File/Shutterstock/Ilustracija

- Bez obzira na to kako se ukrajinski sukob završi, Sjedinjene Države će biti na strateškom gubitku. Rusija će graditi bliže odnose sa Kinom i drugim zemljama evroazijskog kontinenta, uključujući Indiju, Iran, Saudijsku Arabiju i zemlje Zaliva - navodi se u publikaciji.

Usput, kao što su američki predsednici Ričard Nikson i Henri Kisindžer igrali na kinesku kartu da izoluju Sovjetski Savez tokom Hladnog rata, ruski predsednik Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping će igrati na karte da obuzdaju globalno vođstvo Vašingtona.

Foto: Printskrin/nationalinterest.org

Mark napominje da će u narednim godinama Peking i Moskva uložiti velika sredstva u proširenje ruta za transport nafte i gasa između dve zemlje, što će omogućiti Rusiji da postane glavni snabdevač Kini fosilnim gorivima. To će pomoći Pekingu da smanji zavisnost od snabdevanja sa Bliskog istoka, koje prolaze kroz ranjive morske tačke poput Malajskog moreuza, piše autor.

- Rusija je takođe značajno proširila svoje energetske poslove sa Indijom. Povećana prodaja ruskih fosilnih goriva ovoj zemlji naškodiće naporima SAD, Australije i Japana da se približe Delhiju - podsetio je novinar.

Autor smatra da je još jedan problem za SAD bio efekat antiruskih sankcija, jer su ograničenja u energetskom sektoru imala efekat bumeranga ka Evropi, uzrokujući inflaciju i tako ozbiljne prekide u snabdevanju energentima, zbog čega Brisel sada pokušava da se izbori sa ekonomskim posledicama.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Marks zaključuje da Sjedinjene Države više nisu jedina dominantna sila u svetu.

Posle početka ruske vojne specijalne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu. Mnoge zemlje su najavile zamrzavanje ruske imovine, sve su glasniji pozivi da se napusti snabdevanje energentima iz Rusije. Ove mere su se ispostavile kao problem za same SAD i Evropu – dovele su do povećanja inflacije i cena hrane i goriva.

BONUS VIDEO:

"URAGAN" PONOVO DEJSTVUJE: Najnoviji snimci Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!