BEZ RUSKOG GASA, NEMAČKU ČEKA HLADNA ZIMA: Zamenik predsednika parlamenta pozvao na sertifikaciju "Severnog toka 2"

Novosti online

19. 08. 2022. u 16:39

NEMAČKA bi trebalo da sertifikuje gasovod "Severni tok 2" i da njime dobije dovoljno gasa iz Rusije da prebrodi predstojeću grejnu sezonu, rekao je Volfgang Kubicki, zamenik predsednika nemačkog parlamenta.

БЕЗ РУСКОГ ГАСА, НЕМАЧКУ ЧЕКА ХЛАДНА ЗИМА: Заменик председника парламента позвао на сертификацију Северног тока 2

Foto AP

- Taj potez se mora preduzeti što je pre moguće da bismo napunili naše skladište gasa za zimu - rekao je političar iz Slobodne demokratske partije Nemačke (FDP). Stranka je deo nemačke vladajuće koalicije, prenosi "RT".


Berlin je suspendovao sertifikaciju gasovoda kako bi izvršio pritisak na Moskvu usred krize u Ukrajini. Nemačka vlada je saopštila da ni pod kojim okolnostima ne bi trebalo da se koristi, iako se zemlja suočava sa nestašicom gasa.

Ruski gasni gigant "Gasprom" smanjio je isporuke preko stare trase, gasovoda "Severni tok 1" navodeći tehničke probleme izazvane antiruskim sankcijama. Berlin je saopštio da je taj potez politički motivisan.

"Gasprom" takođe nije bio u mogućnosti da koristi tranzitnu rutu kroz Ukrajinu za snabdevanje evropskih kupaca, navodeći da je ukrajinsi operater odbijao ponude za kapacitet.


Kubicki je dodao da, pošto je Nemačka dobijala gas iz Rusije za grejanje domova i vođenje industrije, nebitno je koji se gasovod koristi da bi se posao obavio.

- Kada se rezervoari za skladištenje gasa popune, možemo ponovo da zatvorimo "Severni tok 2", kao i druge gasovode, kada postanemo nezavisni. Ali, mi to još nismo - rekao je on.

On je takođe odbacio argument da će ruski predsednik Vladimir Putin koristiti sertifikaciju "Severnog toka 2" da bi postigao političke poene.

- Putinov najveći propagandni uspeh bio bi kada bismo ostali bez goriva i to se mora sprečiti - rekao je političar.


BONUS VIDEO: Reporter "Novosti" u Donbasu na prvoj liniji fronta
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

UKUS BOGATIH KVALITETNIJI: Da li svetski proizvođači imaju dvostruke aršine kada plasiraju robu u različite države