ODLUČNO NASTAVLJAMO SA REFORMAMA: Ministar Mali objavio – Više od dva miliona faktura prošlo kroz nov elektronski sistem

Novosti online

05. 08. 2022. u 19:44

MINISTAR Siniša Mali oglasio se povodom podatka da smo "Upravo prešli dva miliona elektronskih faktura koje su prošle kroz novi sistem elektronskog fakturisanja."

ОДЛУЧНО НАСТАВЉАМО СА РЕФОРМАМА: Министар Мали објавио – Више од два милиона фактура прошло кроз нов електронски систем

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Kako je objavio, u sustemu elektronskog fakturisanja se trenutno nalazi 10.647 korisnika javnih sredstava i 70.637 privrednih subjekata.

- Od 1. maja ove godine, subjekti javnog sektora su u obavezi da primaju i čuvaju elektronsku fakturu, i da izdaju tu fakturu drugom subjektu javnog sektora. Takođe, tada je nastupila obaveza subjekata privatnog sektora, da izdaju e-fakturu subjektu javnog sektora. Zatim je od 1. jula nastupila obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu izdatu od strane subjekta javnog sektora, kao i e-fakture izdate od strane subjekta privatnog sektora. Konačno, od 1. januara 2023. godine biće obavezno izdavanje i čuvanje e-faktura u transakcijama između subjekata privatnog sektora - napisao je Mali na Instagramu.

Prema njegovim relima, sistem elektronskog fakturisanja doprinosi jednom od naših osnovnih ciljeva, a to je poboljšanje privrednog ambijenta u Republici Srbiji i olakšavanje poslovanja.

- Odlučno nastavljamo sa reformama, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi i brojnim izazovima sa kojima se suočavamo - poručio je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŠTA KAŽE ZAKON: Sme li se voziti u papučama i štiklama - među vozačima postoji velika zabluda vezana za ovu temu