REMONT "TURSKOG TOKA" NAJAVLJEN, GASA IMA DOVOLJNO: Potrošači u Srbiji neće osetiti prekid snabdevanja

S. Bulatović

20. 06. 2022. u 07:00

GASOVODU "Turski tok" se sprema remont. Od 22. do 29. juna biće zaustavljen protok plavog energenta ovom rutom.

РЕМОНТ ТУРСКОГ ТОКА НАЈАВЉЕН, ГАСА ИМА ДОВОЉНО: Потрошачи у Србији неће осетити прекид снабдевања

Foto Tanjug

Tih nedelju dana gas neće stizati u Tursku, Bugarsku, Srbiju i Mađarsku. Reč je o redovnom održavanju, a naši stručnjaci uveravaju da nema mesta panici. Potrošači u Srbiji neće osetiti prekid u snadbevanju, jer energenta ima dovoljno na zalihama.

"Turski tok" je dug 930 kilometara i kapacitet mu je 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Prvi krak prolazi kroz Tursku, dok drugi ide ka Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj. Srbija i Bugarska taj deo gasovoda nazivaju "Balkanski tok". Kapacitet svakog kraka je 15,75 milijardi kubnih metara gasa. "Turskim tokom" transportuje se gas od ruske kompresorske stanice blizu Anape u ruskoj krasnodarskoj oblasti preko Crnog mora do prijemnog terminala u turskom mestu Kijikej. Na remontu će biti cevi na dnu Crnog mora.

- Potrošači u Srbiji ne treba da brinu zbog prekida snadbevanja tokom remonta - kaže Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas. - Srbija ima sasvim dovoljno plavog energenta u skladištu "Banatski dvor". S druge strane, u ovom momentu nije zaustavljeno snadbevanje preko Ukrajine, tako da može da stiže i na taj način. Osnovno je da se remonti unapred najavljuju, tako da nisu iznenađenje.

Kompanije "Turski tok" je najavila da će transport gasa gasovodom od ruske do turske obale biti privremeno obustavljen zbog redovnog godišnjeg održavanja i uobičajenog pregleda stanja ovog sistem. Radovi su povereni, kako je prenela "Anadolija", operateru podmorskog sistema cevovoda. Da se ovakve akcije najavljuju unapred, ponavlja i Jelica Putniković, urednik i osnivač "Energije Balkana".

- Srbija neće imati problema u snabdevanju tokom tih sedam dana - kaže Putnikovićeva. - Remonti se planiraju i za njih se zna unapred. Ima dovoljno vremena da se pripremimo. Svakako ima dovoljno gasa u skladištu. Neće biti posledica ni po snabdevanje kupaca u Srbiji, niti na stanje u "Banatskom Dvoru".

Foto Tanjug

Kapacitet podzemnog skladišta "Banatski Dvor" je 500 miliona kubika. Nedavno smo čuli da je u njemu pohranjeno 162 miliona kubika, a u ruskom 123 miliona, dok dnevno može da se povuče pet miliona kubika. Plan je da se tokom leta skladište napuni. Srbija će do oktobra uskladištiti 500 miliona kubika gasa u dva skladišta u Mađarskoj, predviđa nedavno potpisan sporazum. Gas ćemo ćemo moći da povlačimo u periodu od 1. oktobra do 1. aprila naredne godine. Srbija će, prema ugovoru, u oktobru i martu moći da povlači tri miliona kubnih metara gasa dnevno, a od novembra do februara po šest miliona kubika.

PLAĆANjE PO NAFTNOJ FORMULI

SRBIJA će tokom ove sezone ograničenu količinu gasa, tačnije 2,2 milijarde kubnih metara, plaćati po naftnoj formuli. To znači da ćemo hiljadu kubnih metara plaćati do 350 dolara, ako nafta košta 120 dolara za barel. Nama treba još 800 miliona kubnih metara, koje bismo morali da kupujemo na evropskoj berzi, i koji će koštati daleko više. Zato je važno i pitanje skladišnih kapaciteta, jer je gas na berzi daleko jeftiniji leti nego zimi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista