EVROPA STREPI OD NESTAŠICA RUSKOG GASA: Francuska više ne dobija ništa, Italija samo polovinu količina, a biće ga još manje

Novosti online

17. 06. 2022. u 22:20

ISPORUKE ruskog gasa gasovodom u Francuskoj su prekinute, saopštio je francuski operater GRTgas. Italijanska kompanija „Eni“ objavila je da će od danas „Gasprom“ isporučivati samo polovinu od potrebnih količina gasa.

ЕВРОПА СТРЕПИ ОД НЕСТАШИЦА РУСКОГ ГАСА: Француска више не добија ништа, Италија само половину количина, а биће га још мање

Foto: Shutterstock/Vikipedija/Ilustracija

-Kompanija GRTgas saopštava da od 15. juna prekida protok gasa iz Nemačke u Francusku, navodi se u saopštenju kompanije.

Agencija Frans pres pojašnjava da je najveći deo ruskog gasa transportovan gasovodom upravo iz Nemačke.

Italijanska kompanija „Eni“ objavila je da će od 17. juna „Gasprom“ isporučivati samo polovinu od potrebnih količina gasa.

-Odgovarajući na zahtev kompanije ‘Eni’ koja je tražila isporuku gasa u obimu od oko 63 miliona kubnih metara, ‘Gasprom’ je saopštio da će isporučiti samo 50 odsto od zahtevanih količina, piše u saopštenju kompanije.

„Gasprom“ je 15. juna obavestio kompaniju „Eni“ o smanjenju isporuka gasa za oko 15 odsto, a 16. juna je italijanska kompanija dobila oko 65 odsto tražene količine gasa. Ruska kompanija „Gasprom“ saopštila da zbog ograničenja u kompresorskoj stanici „Portova“ može da isporuči samo 100 miliona kubnih metara gasa dnevno, umesto planiranih 167 miliona, a potom je upozorila na to da bi isporuka mogla biti dodatno smanjena na 67 miliona kubnih metara gasa dnevno. Razlog za to je što sada mogu da se koriste samo tri gasne pumpe.

Naime, nemački koncern „Simens“ je potvrdio da ne može da dostavi gasnu turbinu za „Severni tok“ posle remonta u Kanadi zbog sankcija koje je ta zemlja uvela protiv Rusije, te da kompanija traži rešenje problema.

Premijer Italije Mario Dragi je smanjene isporuke nazvao političkom polugom pritiska Rusije, a objašnjenja o smanjenju isporuka zbog tehničkih poteškoća - lažima.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ranije saopštio da „Gasprom“ nije unapred pripremio nikakve akcije u cilju smanjenja isporuka gasa u Evropu, već je problem povezan sa turbinama.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILj - Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)