U AUSTRIJI SKAČU CENE NAMIRNICA: Građani traže pomoć od države - očekuje se novi talas poskupljenja

Novosti online

31. 05. 2022. u 13:19

AUSTRIJANCI očekuju da bi na leto moglo doći do novog talasa poskupljenja.

У АУСТРИЈИ СКАЧУ ЦЕНЕ НАМИРНИЦА: Грађани траже помоћ од државе - очекује се нови талас поскупљења

Foto Ž. Knežević

Austrija sa inflacijom koja je dostigla nivo od 7,8 odsto beleži stopu koja je poslednji put viđena pre 41 godine.

Cena osnovnih namirnica drastično povećana

Ulje je u poslednjih 12 meseci poskupelo za čak 100,4 odsto, gas za 76 procenata, a upravo ta dva energenta su važni faktori koji podstiču rast cene mnogih proizvoda. Jedna studija "Alijanc trejda" pokazuje da će cene namirnica uskoro porasti za još 10 odsto.

Kada je reč o mleku, sirovo mleko je poskupelo za 30 odsto, te će to poskupljenje biti "prosleđeno" na kupce.

Zbog poskupljenja je već jedna trećina Austrijanaca uzdržana prilikom kupovine i gleda na svaki evro.

Eksperti ukazuju da će na leto uslediti novi talas poskupljenja, a ekonomski institut Wifo revidirao je svoju prognozu godišnje inflacije u Austriji sa 5,8 na 6,5 odsto.

Zbog smanjenja otpremanja brodova u najvećoj morskoj luci Šangaju došlo je već do osetnog kašnjenja isporuka električnih uređaja, konfekcije i građevinskog materijala, pa i ova činjenica utiče na poskupljenja.

Ugostitelji u Austriji već su digli cene za oko 10 odsto, jer su suočeni sa rastom cene energenata za 30 procenata, pa razmišljaju o novom poskupljenju za 10 odsto.

Građani traže pomoć od države

Građani sada od vlade traže mere kako bi ih rasteretili. Tako 61 odsto želi smanjenje PDV-a na sve namirnice, 45 odsto želi jednokratnu pomoć svim domaćinstvima u visini od 1.500 evra.

Pored toga, 38 odsto podržalo bi raniju primenu poreske reforme, ali 37 odsto želi i odlaganje uvođenja CO2 poreza, koji bi trebalo da se primenjuje od jula.

Takođe, 34 odsto smatra da bi povećanje penzija trebalo sprovesti već od 1. jula, a ne kasnije, kao što je planirano.

BONUS VIDEO - Grci se ludo zabavljaju u centru Beograda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)