U EU PRETI KRAH TRŽIŠTA NEKRETINA: Brisel upozorio članice, posebno važi za Hrvatsku

Novosti online

14. 02. 2022. u 21:00

EVROPSKI odbor za sistemski rizik (ESRB) izdao je pre dva dana upozorenja i preporuke za pet zemalja članica.

У ЕУ ПРЕТИ КРАХ ТРЖИШТА НЕКРЕТИНА: Брисел упозорио чланице, посебно важи за Хрватску

Foto: Tviter

Upozoravaju da bi rast cena nekretnina mogao da ugrozi privredu i dovede do kraha tržišta nekretnina i zato pozivaju na preduzimanje hitnih mera. Od država traže da ne podstiču zaduživanje građana kroz subvencionirane kredite.

Upozorenja su upućena Bugarskoj Hrvatskoj, Mađarskoj, Lihtenštajnu i Slovačkoj. Osim toga, preporuke su poslate i Nemačkoj i Austriji nakon što nisu ispunile zahteve ESRB-a iz 2016. i 2019. godine.

-Rizici finansijske stabilnosti u vezi sa stambenim nekretninama nastavili su da rastu u kontekstu makroekonomskih rizika povezanih s pandemijom virusa korona i kontinuirane snažne dinamike tržišta nekretnina, stambenih kredita i zaduženosti domaćinstava.

-Ključne ranjivosti istaknute u proceni ESRB-a su srednjoročne prirode i odnose se na brzi rast cena nekretnina i moguću precenjenost stambenih nekretnina, nivo i dinamiku zaduženosti stanovništva, rast stambenih kredita i znakove popuštanja standarda kreditiranja, navodi se u upozorenju pet zemalja ESRB, prenosi Indeks.

Posebno upozorenje za Hrvatsku

U posebnom upozorenju za Hrvatsku napominje se da je „nakon dužeg razdoblja korekcije i prigušenog rasta realni rast cena nekretnina ubrzao na 8% na godišnjem nivou početkom 2019.“

„Prema procenama Hrvatske narodne banke, cene nekretnina sve više odstupaju od svojih dugoročnih osnova. Na to utiču brojni faktori ponude i potražnje. Prvo, u nekim regijama značajan deo potražnje za stambenim prostorima dolazi od stranaca (oko 10% ukupno). Dok je ukupna transakciona aktivnost bila niža nakon izbijanja pandemije kovida 19, udeo stranih kupaca ostao je na nivou pre krize.

Drugo, Hrvatska je pretrpela dva zemljotresa 2020. godine, oba su pogodila zagrebačku regiju i dovela do oštećenja nekretnina. Ovi događaji su otkrili neke nedostatke u kvalitetu standarda stanova građenih pre 1960-ih. Kao rezultat toga manji broj stanova bio je oglašavan za prodaju, što potencijalno dovodi do većeg opšteg nivoa cena. Istovremeno postupna sanacija oštećenih stambenih objekata, čiji je trošak procenjen na 23% bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2020, mogao bi da poveća cene kuća kroz veću građevinsku aktivnost.

Konačno, Vlada Hrvatske je 2020. produžila shemu stambenih subvencija koja je na snazi od kraja 2017. i osigurava više stope subvencija u manje razvijenim regijama za kupovinu prve nekretnine“, navodi se u upozorenju.

Problem državno subvencioniranih stambenih kredita

Iako se samo otprilike polovina stambenih transakcija finansira putem kredita, navodi ESRB, realni rast hipotekarnih kredita ubrzan je u drugoj polovini 2019, a posebno tokom 2020. U proseku je iznosio približno 7,5% između januara i avgusta 2021.

-Do neke mere ovu dinamiku podstakao je državni sistem stambenih subvencija, s povećanjem udela subvencionisanih kredita od 18% u 2019. do 35% u 2020. Mnogi novi zajmovi bili su krediti subvencionisani od države. Osim toga, u prvoj polovini 2021. u slučaju nekih novih kredita dospeće je premašivalo 30 godina. U aprilu 2021. udeo hipotekarnih kredita predstavljao je oko 12% tržišta nekretnina u Hrvatskoj, navodi se.

-Istovremeno je zaduženost domaćinstava u Hrvatskoj relativno niska u poređenju s drugim zemljama EU. Tokom 2020. krediti stanovništvu su realno porasli, ali po nižim stopama nego krediti za stanove. To je bio rezultat pada opšteg poverenja potrošača, dok su vladine sheme subvencija za stanove zadržale visok nivo potrage za nekretninama, dodaje se.

Iz EU pozivaju na donošenje mera koje bi sprečile „povećanje zaduženosti domaćinstava, odnosno državnih subvencija za stambene kredite“.

ESRB na kraju navodi da u Hrvatskoj postoji „potencijal za ozbiljne negativne posledice po privredu“. „ESRB smatra da su ključni problemi brzi rast kredita stanovništva i precenjenost cena nekretnina s obzirom na nepostojanje eksplicitnih mera koje bi mogle da ublaže rizike povezane sa stambenim nekretninama i sektorom nekretnina“, preneo je Indeks.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - VAŠINGTONSKE TAJNE: Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)