DOGOVOR DIREKTORA JP „SRBIJA ŠUME“ I PROIZVOĐAČA PELETA: Izričito protiv monopola, zatraženo da marže prodavcima budu ograničene

25. 05. 2022. u 08:10

PROIZVOĐAČI peletari iz svih krajeva Srbije, na sastanku u JP „Srbija šume“ sa generalnim direktorom Igorom Braunovićem, rekli su jasno i glasno da su minulih godina ostvarili odličnu saradnju sa ovim i te kako društveno odgovornim državnim preduzećem kada je reč o obezbeđivanju sirovine.

ДОГОВОР ДИРЕКТОРА ЈП „СРБИЈА ШУМЕ“ И ПРОИЗВОЂАЧА ПЕЛЕТА: Изричито против монопола, затражено да марже продавцима буду ограничене

Ilustracija / Foto Shutterstock

JP „Srbija šume“ su, koliko god su mogle, izašle u susret proizvođačima, kako bi situacija što se tiče obezbeđenje grejanja za mnoga domaćinstva, firme, radnje i ustanove, bila što bolja.

- Kao odgovorni i savesni ljudi, svesni svega onoga što je uz nas i pred nama, kada je reč o trenutnoj situaciji na tržištu energetike vezano za bio masu nastojali smo i nastojaćemo da damo sve od sebe stanje bude što bolje - kaže nam direktor Braunović.

- Ohrabruje što su naši sagovornici imali u vidu, pored ostalog, da su „zacrtani“ radovi na seči i privlačenju bili u znaku, sve do kraja prošlog meseca, temperatura u minusu, pre svega u delovima gde gazdujemo na velikim ili većim nadmorskim visinama. Pratili su nas, skoro kontinuirano, sneg, poledica, susnežica, čak mećave i kiše. I sve to u uslovima nedostatka radnika za te vrste poslova kod izvođača kao i propisane odredbe Zakonom o šumama koje u celosti regulišu rad Javnog preduzeća, a delimično su u koliziji sa odredbama Zakona o javnim nabavkama, zbog čega je došlo do otežane proizvodnje, koju je pratila i takva isporuka drvnih sortimenata.

Peletari su sa Braunovićem izneli i predloge, koji treba da doprinesu unapređenju dalje saradnje.

Novosti

- Direktor Braunović obavezao se da će u neposrednom razgovoru sa predstavnicima Vlade RS i predstaviti te predloge, što je od njega krajnje pošteno, korektno i pre svega poslovno - kažu predstavnici „peletara“.

Dogovoreno je da JP „ Srbija šume“  do 1. jula postignu dinamiku proizvodnje i isporuke planiranih drvnih sortimenata, što, kako Braunović kaže, daje sve preduslove da se stabilizuje proizvodnja peleta.

- Planirana proizvodnja drvnih sortimenata JP u potpunost će da podmiri potrebe proizvođača peleta i na tržištu naše zemlje će biti u dovoljnoj količini tog energenta - ističe Braunović, ukazujući da je sadašnja cena peleta 250 evra sa sirovinom koju im isporuči naše preduzeće. Korekcije cena će biti u sitaciji promena inputa koji učestvuju u proizvodnji.

Od Vlade RS, kako smo saznali, proizvođači peleta zahtevaju da marže prodavcima peleta budu ograničene, uz molbu Braunoviću da to predoči nadležnima u državi sa čelnicima inicijative za osnivanje za formiranje Udruženja peletara Srbije.

Braunović je ugostio 42 proizvođača peleta koji proizvode oko četvrt miliona tona peleta u pogonu gde imaju više od 1000 zaposlenih radnika.

 -Ta količina peleta dovoljna je za grejanje 80 hiljada domaćinstava u Srbiji tokom čitave grejne sezone -ističe Braunović.

-Dogovorili smo se da se sastajemo bar jednom mesečno.

 Iz Incijativnog odbora za formiranje Udruženja peletara, kako kažu, „pozdravljaju  razumevanje na koji su naišli u Srbijašumama“.

-Mi smo pouzdani partneri i u saradnji ćemo potpuno da podmirimo srpsko tržište.  Nekorektno je, pa čak i nepošteno od onih koji u delu javnosti neosnovano kritikuju. Izričito smo protiv monopola koji bi neki proizvođači da ustanove što se tiče i nabavke sirovina.

- Dogovorena cena peleta neće rasti ukoliko ne dođe do rasta inputa koji učestvuju u proizvodnji, kažu iz IO Udruženja peletara. V.Mitrić.

BONUS VIDEO: "BRAŠNO SA DUŠOM": Pet minuta sa vodeničarem Miroslavom Cicićem

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024